Sandro en Elly Mascilongo kijken terug op beginjaren Da Gabriele ‘We mogen de naam Chain Fa niet vergeten’

Door Marco Jansen - Chain Fa Chang was van eind 1976 tot en met 1980 een gewaardeerde medewerker van Da Gabriele, het Italiaanse restaurant aan de Vischmarkt van Gabriele Mascilongo en zijn vrouw Elly. Hun zoon Sandro kijkt met veel plezier terug op de tijd dat ze samenwerkten in hun tienerjaren. “We mogen de naam Chain Fa niet vergeten. Zijn werk op aarde was nog lang niet klaar.”

Harde klap

De schok was groot toen ze op 16 augustus vernamen dat hun oud-medewerker en collega was omgekomen in Italië. Chain Fa Chang (65) was bevriend met huisarts Bert ter Horst, die ook bij het tragische ongeval werd doodgestoken.  “Ik las het in de krant. Ik zag in eerste instantie de achternaam voorbijkomen en toen legde ik al een link. Hij heeft ons nooit over moeilijkheden van zijn kind verteld”, vertelt Sandro. Zijn moeder Elly hoorde het ’s ochtends om 8.00 uur al. “Het was een hele hard klap. Chain Fa was op 30 mei nog op mijn verjaardag die we vierden bij restaurant Baron. Daarna zou hij naar Bert ter Horst gaan.”
 
Zijn vader was Chinees, zijn moeder Nederlands. Chain Fa Chang woonde met zijn vader en zijn broer in Harderwijk. Zijn moeder en zus woonden in Limburg. Eind 1976 ging hij werken in restaurant Da Gabriele. “Hij is drie jaar ouder dan ik. Hij was 18 en ik 15 jaar toen hij voor het eerst binnen kwam lopen bij ons. Hij begon parttime, maar kreeg al snel een vaste baan. Even later kwam ik ook werken bij mijn vader, in 1977. Ik ben al op 16 jarige leeftijd van school gegaan. Ik zat op het RSG op het Atheneum, maar ben gewoon gestopt, omdat het werk te gezellig was”, vertelt de nu 62-jarige Sandro in Caffè TiraMiSu, zijn huidige koffiezaak in de Hondegatstraat.

Chain Fa Chang en Sandro Mascilongo
(Chain Fa Chang en Sandro Mascilongo 1977 - archief fam. Mascilongo)

Chain Fa was een enorm sportieve jongeman, herinnert Sandro zich. “We deden toen allemaal veel aan sport en hij was in de ban van Kung Fu, bekend op tv van Bruce Lee. Hij en zijn broer Chain Nie deden aan vechtsporten. Maar het waren vooral leuke positieve jongens om mee te werken, want Chain Nie kwam later, in 1984, bij ons.”
 
Italiaans familierestaurant
Het Italiaans restaurant bestaat sinds 1975 en begon op de Vischmarkt 27, in 1980 verhuisde het naar de huidige locatie op Vischmarkt 31. “Chain Fa heeft een behoorlijk steentje bijgedragen aan het succes van ons restaurant in de eerste jaren. Chain Fa kon fantastisch goed overweg met iedereen. Hij werkte als ober in de bediening en deed bardiensten. Hij was altijd enorm vriendelijk en positief, dat klanten en horeca-collega’s in Harderwijk met hem wegliepen. Hij was ook enorm geliefd in Harderwijk. Ook was hij gek op Italië en was erg geïnteresseerd in de Italiaanse keuken. Hij ging veel om met onze Italiaanse koks, onder andere met Franco, de chefkok van destijds. Met hem ging hij later regelmatig naar Florence (Firenze). Toendertijd was het vrij normaal dat je 50 uur in de week werkte, vijf dagen tot ’s avonds laat. Hij ging vaak als laatste weg.”

Het was leuk samenwerken, zo blikt Sandro terug. “We hadden Italianen in de keuken, waar ik ook stond. Chain Fa stond met mijn vader en moeder in de bediening, samen met een andere Italiaan, Elias. Da Gabriele was toen een typisch Italiaans familierestaurant, met eigenlijk allemaal Italianen en Chain Fa. We waren met zijn achten. Mensen kwamen bij ons niet alleen om te eten, het was een ontmoetingsplek. Er kwamen ook mensen specifiek voor hem, mijn ouders en mij. Tussen 18.00-19.00 uur waren er ook veel winkeliers die tussendoor even gingen eten omdat het koopavond was. Er kwamen ook mensen vijf jaar elke vrijdag eten. Het was altijd een feestje en altijd gezellig, zulke mooie tijden.”

Chain Fa bleef vier jaar bij Da Gabriele werken, tot hij in 1980 ging studeren aan het CIOS en vervolgens naar Amsterdam verhuisde. De nu 87-jarige Elly raakt geëmotioneerd als ze over haar oud-medewerker spreekt: “Mijn herinnering aan hem is dat het een jongen was die de rust meebracht en overbracht op zijn collega’s. Hij had liefde voor de mensen en dat heeft hij doorgezet in zijn werk met kinderen. Het beste in de mensen naar boven halen, dat deed Chain Fa.”
 
Dankbaar
In 1984 kwam zijn broer Chain Nie bij Da Gabriele in de bediening werken. Elly: “Ook hij was een gezellige jongen, met een iets ander karakter, maar altijd hard werken en nooit zeuren.” Chain Fa ging zijn eigen leven leiden in Amsterdam en werd sportleraar, maar toen zijn broer in het restaurant werkte, kwam hij nog regelmatig terug. Gabriele en Elly verkochten het restaurant in 2000 aan de familie Smink. Sandro ging zijn eigen weg in de handel van koffieapparaten en delicatessen en kwam 15 jaar geleden terug in Harderwijk met een filiaal van TiraMiSu. “Ik ben nog een weekje met hem naar Rome geweest, maar je groeit wel een beetje uit elkaar. Hij heeft veel voor de Amsterdamse jeugd gedaan als sportleraar en onderwijzer op de lagere school. Hij was nog lang niet klaar met zijn werk op aarde.

We mogen Chain Fa niet vergeten. Eind jaren 70, begin jaren 80 maakte hij deel uit van onze familie. Mijn moeder en ik zijn hem altijd dankbaar geweest voor de eerste jaren, want mede door hem is het restaurant tot een succes gemaakt.”

Elly en Sandro Mascilongo
(Elly en Sandro Mascilongo)