Rouwcentrum Schaftenaar: 'Sinds 1883 een begrip in Harderwijk'

​Rouwcentrum Schaftenaar is sinds 1883 een begrip in Harderwijk. Het familiebedrijf is vanaf 1983 gevestigd aan de Deventerweg 103. 

Grondleggers voor de uitvaartonderneming van heden ten dagen zijn Aart Schaftenaar † 2005 en Liesbeth Schaftenaar-van Os † 2021.

Uitvaartondernemer Gert Althof (53) uit Harderwijk, sinds 2007 eigenaar van rouwcentrum Schaftenaar en Bert van Oosten (51) uit Harderwijk zijn samen met 5 medewerkers het team van rouwcentrum Schaftenaar.

Bert: “De familie Schaftenaar heeft een heel mooi bedrijf neergezet. Rouwcentrum Schaftenaar is echt een begrip in Harderwijk. Dat proberen wij met z’n tweeën voort te zetten. Er zijn niet zo veel particuliere uitvaartcentra in de buurt van Harderwijk. Van het aannemen van het telefoontje tot de dag van de uitvaart en de nazorg, we doen alles zelf. Beide heren zitten allebei ca. twintig jaar in het vak.

Voor Gert was het een bewuste keuze om uitvaartondernemer te worden. Vanaf 2002 ben ik bij Rouwcentrum Schaftenaar terecht gekomen. Iets kunnen betekenen voor mensen in een moeilijke periode en het ontzorgen is wat mij trekt dit beroep. Bert: “Ik heb altijd wat met uitvaarten gehad maar je komt niet zomaar in de uitvaartwereld. Toen ik Gert leerde kennen vroeg hij me of ik een keer achter de schermen wilde meekijken bij Schaftenaar. Zo ben ik in het bedrijf terecht gekomen. In dit beroep kun je veel voor mensen betekenen. Het is heel dankbaar en mooi werk. De tijd hebben voor mensen in een moeilijke periode dat is ook waar Rouwcentrum Schaftenaar voor staat". Dichtbij - Vertrouwd Persoonlijk dat is wat wij zijn.

'Tegenwoordig is er meer mogelijk'
“In de twintig jaar dat wij in het vak zitten, is er veel veranderd. Een uitvaart bestond vroeger voornamelijk uit het opbaren, een dienst met een dominee en de begrafenis. Tegenwoordig weten mensen meer wat ze willen, ze weten alleen niet wat het kost. Er is gelukkig veel meer mogelijk en bespreekbaar. Ook kiezen steeds meer mensen voor een crematie".

Bert: "Toen ik bij Schaftenaar begon, werkte we nog met cassettebandjes. Tegenwoordig heb je veel meer keuze in kaarten of muziek. Vroeger kon je alleen een kaart met een grijze of zwarte rand kiezen. Nu is alles mogelijk. Ook regelen mensen tegenwoordig steeds meer van tevoren. Op onze website kun je een boekje downloaden. Met dit boekje kun je de uitvaart al op papier vastleggen”.

Uitvaartondernemer in coronatijd
Beide heren maken nog iedere keer van dichtbij mee wat de gevolgen zijn van de coronacrisis. Ook overleed Liesbeth Schaftenaar in januari aan de gevolgen van corona. Bert: "We zijn erg geschrokken van het plotselinge overlijden van mevrouw Schaftenaar. Ze liep nog elke dag rond in het bedrijf, waarvan zij al lang geen deel meer van uitmaakte. Echter haar gevoel daarbij was anders, ze bleef betrokken met alle veranderingen die het bedrijf doormaakte. Wij doen er alles aan om de onderneming Schaftenaar met dezelfde passie voort te zetten".

Uitvaarten zijn in coronatijd anders uit dan dat wij gewend zijn. Hoe is het om uitvaartondernemer te zijn deze tijd? Gert: "Het is geen leuke tijd. De dienstverlening verrichten zoals wij die voor ogen hebben en gewend zijn, kan niet. Er zijn veel beperkingen, die wij keer op keer moeten vertellen. Als je hoort wat de verliezen met mensen doet en waarmee families te kampen hebben, stemt ons wel erg droevig. Het overlijden van een moeder waar men niet bij mag zijn, of het overlijden van moeder én vader. Het zijn verhalen die je bij blijven".

"Het is een lastige tijd om aan de wensen van de dierbaren te voldoen. Achteraf hoor je veel mensen zeggen dat ze het fijn vinden dat het zo klein en intiem was. Meer intiem afscheid nemen dan dit kan niet. Maar juist die ene handdruk of een knuffel niet kunnen ontvangen maakt het onprettig en lastig. Wij proberen te doen wat er binnen onze mogelijkheden ligt. Zo proberen wij mee te denken met bv. online steun geven met een condoleanceregister, een livestream".

Toekomst
"Wij proberen het bedrijf Rouwcentrum Schaftenaar voort te zetten in deze tijdsgeest. We hebben het gebouw van binnen veranderd (kleurstelling is lichter, audio (beeld en geluid/ livestream) zijn aangepast. Kortom alles wat wij doen is van deze tijd en het blijft rouwcentrum Schaftenaar. Bert: Wij proberen ook in de visie van de familie Schaftenaar door te voeren in deze huidige tijd".


Foto: Gert Althof (links) en Bert van Oosten. Bron foto Stad in Bedrijf
 

Rouwcentrum Schaftenaar

Adresgegevens

Deventerweg 103
3843 GC Harderwijk

Telefoon

T. 0341-415098

Meer info