Rotaryclub en Defensie trakteren Harderwijk op swingend concert

In een zo goed als uitverkochte theaterzaal van het CCNV aan de Stationslaan (voormalig theater Harderwijk) speelde zaterdagavond het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Met muziek van de Pink Panther tot Radar Love en een cheque voor de Stichting Behoud Oorlogsherinneringen in de watertoren.  

Het benefietconcert was een initiatief van Rotaryclub Harderwijk ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan

De lokale afdeling van de wereldwijde organisatie werd vier jaar na de Tweede Wereldoorlog opgericht. De bijna veertig leden zetten zich in voor goede doelen, mondiaal, regionaal en lokaal.

Het jubileum werd aangegrepen om Harderwijk dit concert aan te bieden, met als goed doel het in oprichting zijnde herinneringscentrum ‘40 - ‘45. In de oude watertoren aan de Beltweg in het bos bij Harderwijk verzamelt de Stichting Behoud Oorlogsherinneringen verhalen en voorwerpen uit die periode van vijf jaar.

Voorzitter Roelof Potters van Rotaryclub Harderwijk kon tegen het einde van het concert het bedrag bekend maken dat via de kaartverkoop en sponsorbijdragen bijeen was gebracht. Hij overhandigde Pieter Trap uit Ermelo, initiatiefnemer van de stichting, een cheque van 4.125 euro.

Vanuit het district van de Rotary werd door de gouverneur dit bedrag vermeerderd met € 750,-. Pieter Trap reageerde zeer verheugd. Met het geld kan het herinneringerscentrum verder worden ingericht met vitrines om de binnenkomende voorwerpen te tonen. Het gaat hem overigens vooral ook om verhalen en anekdotes. De tijd dringt, staat op de flyer van de stichting die al enige tijd actief is op internet. Informatie is te vinden op www.oorlogsherinneringen.nl.

Het Orkest Koninklijke Luchtmacht - bestaande uit 48 conservatorium geschoolde musici - en zangeres Talita Angwarmasse en zanger Jeroen van den Berg, speelden met het programma The Jukebox een veelheid aan tophits, filmtracks en romantische songs, samengesteld door het publiek en aan elkaar gepraat door presentator Tiemen Smit. Van Queen tot Princess Leia en van Katy Perry tot Rob de Nijs.

Burgemeester Jeroen Joon herinnerde in zijn toespraak aan garnizoensstad Harderwijk en de jarenlange traditie van de relatieconcerten van de landmacht. ,,Zo komt nu een stukje geschiedenis weer tot leven.’’

Kolonel Ted Meeuwsen, commandant van het Centrum voor Mens en Luchtvaart, sprak kort over de huidige veiligheidssituatie, met oorlog in Oekraïne en Gaza, en de inspanningen van Nederland. ,,We hebben elkaar nodig’’, zei hij. ,,Als Defensie willen we ook graag iets terug doen, zoals met dit prachtige orkest van de luchtmacht. We moeten het samen doen.’’

En zo zong de volle zaal mee met onder andere ‘Banger hart’ van Rob de Nijs en van De Dijk ‘Ik kan het niet alleen’. 

Cheque Watertoren oorlogsherinneringen