Roeiers krijgen eigen loods bij het oude surfcentrum aan de Stadshaven

Harry Schipper – De Coastal Roeivereniging Harder mag wat het Harderwijkse gemeentebestuur betreft een flinke romneyloods plaatsen op het Dolfinariumeiland, vlakbij het voormalige surfcentrum en recht tegenover het Strandeiland.

Nabij de 25 meter lange loods, die ook dienst gaat doen als clubhuis voor de nu 25 leden tellende roeiclub, komt ook een afmeervlot en een takellift om de best zware roeiboten gemakkelijk uit de haven te lichten

De loods mag er maar tijdelijk staan. In principe vijf jaar, met een uitloop naar tien jaar. De roeivereniging had al een paar jaar een oogje op de smalle strook gemeentegrond die tussen het waterpark van het Dolfinarium en de Strandhaven ligt. Het was ook het enige plekje waar nog ruimte was. Tot dusver stalden de leden hun roeiboten óf thuis, of lagen ze afgemeerd bij de strandjes langs Stadsweiden. In totaal beschikken ze over zo’n veertien boten, inclusief skiffs.

Het bestemmingsplan laat de bouw van een eigen botenloods met clubhuis niet toe, vandaar dat is besloten om een tijdelijke vergunning aan te vragen. Ze vonden de Harderwijkse architect Victor Schölvinck bereid om een ontwerp te maken. Omdat een geheel houten uitvoering te kostbaar werd, koos hij voor een romneyloods met aan de voor- en achterzijde houten elementen die doen denken aan oude loodsen die vissers gebruikten. Na afloop van de huurovereenkomst moeten de roeileden de loods weer afbreken.

De gemeente is wel in haar nopjes met de komst van de roeiers, die al met regelmaat een rondje varen door de havens en om het Dolfinariumeiland. Hoe meer (water)sporters, hoe liever, zo vinden de gemeentebestuurders. Zij zien roeien als een versterking en verbreding van het aanbod aan sport- en recreatieactiviteiten. Roeien past bovendien goed bij het imago van Harderwijk als waterstad.

De roeivereniging zelf verwacht de komende paar jaar snel uit te groeien tot een club met wel zo’n zestig leden. Die zullen het meest in de zomermaanden trainen. Zo’n vijftien keer per weekend. Of dat gevolgen heeft voor het waterleven op het Wolderwijd dat de Natura-2000 status heeft, valt te bezien. Tot dusver lijken de watervogels geen last te hebben van de roeiers.

Het kunstwerk met de drie uit gele bakstenen uitgevoerde surfzeilen kan hoogstwaarschijnlijk blijven staan, al ontneemt de loods straks wel grotendeels het zicht erop. De strook gemeentegrond werd tot dusver niet benut voor andere activiteiten. Wel maakten veel hondenbezitters uit de binnenstad dankbaar gebruik van het afgebakende terrein om er hun hond vrij te laten lopen. Onduidelijk is of na plaatsing van de loods die mogelijkheid blijft voortbestaan.

Kunstwerk surfzeilen Harderwijk