Remembrance - Poppy Day

Op de begraafplaats Oostergaarde vindt op 11 november de ceremonie, ‘Remembrance Day/Poppy Day’ plaats. 

Deze herdenkingsdienst wordt voor het eerst in Harderwijk gehouden. De organisatie en uitvoering is in handen van de Bond van Wapenbroeders afdeling West-Veluwe / Flevoland.

De ceremonie vindt plaats op de begraafplaats Oostergaarde, waarbij belangstellenden vanaf 10.30 uur welkom zijn.
 
De Remembrance poppy (Herdenkingsklaproos) is het symbool dat op 11 november, de dag waarop in 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde, wordt gevierd. De feitelijke herdenking vindt plaats op de zondag die het dichtst in de buurt ligt van die datum, genaamd Remembrance Sunday.

Die dag worden in het Verenigd Koninkrijk (Groot Brittannië) en andere landen van het Gemenebest de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien herdacht.

Op de zondag wordt ’s morgens om 11.00 uur overal in het land twee minuten stilte in acht genomen en worden er kransen gelegd, die traditiegetrouw uit klaprozen (poppies) van kunststof bestaan. De klaproos was de eerste bloem die weer bloeide op het slagveld en sinds 1922 het symbool van de veteranenorganisatie, Royal British Legion. Vanaf dat jaar verkoopt deze organisatie kunststoffen klaprozen die, ter nagedachtenis aan de gevallenen, op de kleding worden gedragen. De opbrengst is bestemd voor de ondersteuning van oorlogsslachtoffers of hun nabestaanden.

Poppy Day krans
Foto: Joop Hazeu