Remembrance Herdenking

Op 9 november zal op de Oostergaarde begraafplaats in Harderwijk voor de 3e keer een sobere, en daardoor indrukwekkende Remembrance Herdenking (Poppy Day) plaatsvinden.

De afdeling West Veluwe/Flevoland van de veteranenvereniging Bond van Wapenbroeders voldoet aan één van doelstellingen, het eren en herdenken, en hoopt deze herdenking nog lang te kunnen organiseren.

Wat is de Remembrance Herdenking. Op 11 november 1918 werd om 11.11 uur een wapenstilstand getekend wat een einde bracht aan WO I. Het Britse Gemenebest verloor tijdens deze oorlog veel militairen. Direct werd 11 november aangegrepen om deze dag te promoveren tot een herdenkingsdag voor alle militaire- en burgerslachtoffers van het Britse Gemenebest.

De naam Poppy Day (Klaproos dag) is een afgeleide van de eerste bloemen die op de verschroeide oorlogsvelden weer groeiden, de klaproos. Veel kransen en bloemstukken bestaan dan ook uit kunststof klaprozen. Als u nu naar de BBC zal kijken ziet u iedereen met een Poppy op de blouse of in het revers. In Nederland liggen veel militairen begraven van het Britse Gemenebest.

In Harderwijk meer dan 40 uit Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Canada en Groot-Brittannië, allen deel uitmakende van vliegtuigbemanningen. De herdenking is altijd in het weekeinde, zo dicht mogelijk bij 11 november. Dit jaar in Harderwijk dus op zaterdag 9 november. U wordt vanaf 10.30 uur verwacht. De stille tocht naar het monument en graven start omstreeks 11.00 uur. De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé langs de graven.