Regionaal Adaptatieplan (RAP) in strijd tegen gevolgen klimaatverandering

Ons klimaat verandert en dat is steeds vaker te merken: ondergelopen straten, uitgedroogde natuurgebieden, oververhitte ouderen en drinkwatertekort in hete zomers. Klimaatverandering zorgt voor meer problemen door hevige regenbuien en langdurige hitte en droogte.

Op 7 december 2017 is het Regionaal Manifest Ruimtelijke Adaptatie ondertekend. Hiermee hebben 28 gemeenten, de provincies Gelderland en Utrecht en het waterschap Vallei en Veluwe de krachten gebundeld.

Het Manifest is de regionale doorvertaling van het landelijk opgestelde Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Ondertekening was het startschot voor een klimaat-robuuste regio. Op 6 december 2019 kwamen ze voor het laatst fysiek bij elkaar om de stand op te maken. Er werd gesproken over het opzetten van een risicodialoog en hoe te komen tot actie. Nu, weer een jaar later, op 4 december 2020 ligt er een Regionaal Adaptatie Plan (RAP) met een werkplan waarin per thema handvatten worden geboden aan gemeenten om mee aan de slag te gaan. ‘Samen werken’ is hierin het sleutelwoord met als motto ‘regionaal delen, lokaal doen’. De samenwerking op deze regionale schaal is uniek in Nederland.
 
Over het RAP
Het RAP is een uitwerking van het in 2017 opgestelde Regionaal Manifest Klimaatadaptatie. Het biedt concrete handvatten aan partners en beschrijft samenwerkingsafspraken op vier thema’s: prettig wonen en werken, aangenaam recreëren, basisfuncties veiligstellen en het natuurlijke bodem- en watersysteem. De thema’s worden de komende jaren uitgewerkt aan de hand van een groot aantal (regionale) projecten.
 
Lokaal treffen de deelnemende gemeenten al volop maatregelen, zoals het klimaatadaptief herinrichten van een straat of het aanleggen van meer groenvoorzieningen. Aanvullend delen de partners regionaal kennis met goede voorbeelden. De samenwerking krijgt onder meer vorm door het ontwikkelen van een subsidieregeling voor klimaatadaptieve maatregelen door bewoners en bedrijven.

Meer informatie over het RAP op www.klimaatvalleienveluwe.nl.