Regenboogbeleid in Harderwijk voor gelijke kansen, rechten en respect voor iedereen

In de afgelopen decennia hebben we veel vooruitgang geboekt op het gebied van gelijke rechten en acceptatie van lhbtiq’ers. Ook in Harderwijk is het draagvlak bij verschillende organisaties en partners zichtbaar toegenomen de afgelopen jaren. 

Toch blijkt dat lhbtiq+ inwoners zich op sommige vlakken nog steeds kwetsbaar, niet welkom of niet begrepen voelen

Er is dus ook nog veel werk te doen is om ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit, de vrijheid heeft om te leven zoals ze dat willen, zonder angst voor discriminatie, geweld of uitsluiting.
 
Eind 2017 tekende Harderwijk het regenboogconvenant en werd daarmee regenbooggemeente, waarmee we onszelf verplicht hebben hier actief beleid op te voeren. Elke vier jaar maken we daarvoor een nieuwe beleidsnotitie. Het regenboogbeleid draagt bij aan het stimuleren van een inclusieve samenleving als geheel. Alle inwoners hebben recht op bescherming tegen discriminatie en geweld, ook als het gaat om gender- en seksediversiteit.
 
Uit landelijk onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 15 mensen lhbt is. In Harderwijk spreken we dan over meer dan 3000 mensen. Wethouder Martijn Pijnenburg: “Ik geloof in een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Ik vind het belangrijk dat mensen kunnen genieten van het leven. Dat iedereen openlijk kan en mag uitkomen voor hun eigen seksuele oriëntatie, genderidentiteit en sekse. Dit is voor velen een lastig proces. Maar of je nu deel uitmaakt van de lhbtiq+ gemeenschap of niet, het is een gedeelde verantwoordelijkheid van ons allen om te streven hiernaar.  Laten we samenwerken en ons inzetten voor een toekomst waarin ons regenboogbeleid niet alleen een beleid is, maar een realiteit voor alle Harderwijkers!”