Regenboog expositie in het Huis van de Stad

In deze coming out maand wordt er aandacht wordt besteed aan het moment waarop personen die zich identificeren als LHBTIQ+ (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer, aseksueel, panseksueel en andere seksuele voor- keuren en genderidentiteiten) openlijk voor hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit of sekse uitkomen.

Deze foto expositie is een van de activiteiten die rondom Coming Out dag plaatst vind in Harderwijk en Hierden

Het project Regenboogsporters is tot stand gekomen door een samenwerking met de Harderwijks fotograaf Karin Huijzendveld, regenboogambassadeurs Herman Boers en Bep Timmer en een aantal sporters en verenigingen in de regio.

Deze expositie is een manier om regenboogsporters een podium te geven, dat zij zich zichtbaar maken als sporter met hun eigen genderidentiteit en – expressie. Zij vertellen aan het grote publiek van Harderwijk, Hierden en de omgeving in woord en beeld wat hun drive is om te sporten, wat sport betekent in hun leven en hoe ze hobbels vanwege hun gender identiteit hebben overwonnen. 

Rolmodellen zijn erg belangrijk, zeker binnen de sport
Van de verenigingsvertegenwoordigers horen we vaak dat ze geen sporter kennen die LHBTIQ+ is. Dit bewijst de enorme onzichtbaarheid en daardoor het onder de radar blijven van deze sporters bij hun club.  Hier willen we met deze expo aandacht voor vragen. Het effect van rolmodellen is dat andere sporters geholpen worden deze stap ook te nemen om “uit de kast te komen”. Zo blijven zij behouden voor hun favoriete sport. De gemeente Harderwijk, als regenbooggemeente, stimuleren in een veilig sport klimaat in Harderwijk. Voor vragen kun je je richten tot Karlijn van Beest via de email [email protected].

Naast de sporters hebben nu ook een bestuurder, een trainer coach en een vertrouwenscontactpersoon hun verhaal verteld. Een verhaal over welke rol zij zien voor zichzelf binnen de binnen de sportclub. Naast de kracht van de sporter om ervoor uit te komen wie men is benadrukken we hoe belangrijk het is dat alle anderen de veiligheid creëren voor de sporters om zichzelf te kunnen zijn. Samen sta je sterker en het ultieme doel is en blijft: “Een leven lang aan sport blijven doen in Harderwijk en Hierden. Sport is voor Iedereen! Veel plezier bij het bekijken van de prachtige foto’s en het lezen van de verhalen. De expositie is te zien in het Huis van de stad van 12 oktober tot en met 9 november.

Tevens is de de expositie Regenboogsporters te leen. Als je interesse hebt stuur dan een email naar [email protected] t.a.v Karlijn van Beest. Ook hangen in de oktobermaand de regenboogvlag uit, doen een regenboogaanvoerdersband om en met nog veel meer andere symbolen zeggen we dat in jouw vereniging iedereen welkom is en zichzelf mag zijn.

Regenboogsporters expositie Harderwijk