Regeling privégebruik auto geen loterij zonder nieten

Een BV stelt aan de directeur-eigenaar een auto ter beschikking. Hij houdt geen kilometeradministratie bij, maar geeft ook geen privégebruik aan.

Dat komt aan het licht bij een belastingcontrole. Hij krijgt navorderingsaanslagen over een aantal jaren, met 25% boete. Hoe denkt hij dat op te lossen? Hij laat in de laatste jaarrekening een vergoeding aan de BV voor privégebruik van de auto verwerken. De navorderingen en boete zijn daarmee dus ten onrechte opgelegd, zo stelt hij. Die vlieger gaat niet op.

De afspraak om het privégebruik volledig aan de BV te vergoeden, is pas gemaakt na de belastingcontrole. Toen heeft ook pas de verrekening van de vergoeding plaatsgevonden. Over de gecontroleerde periode was er nog geen onvoorwaardelijke afspraak tot vergoeding van het privégebruik. Daarom zijn de navorderingsaanslagen volgens de rechter terecht opgelegd. De boete vervalt wel.

Een andere directeur-eigenaar die geen privégebruik van de hem ter beschikking gestelde auto aangaf, kreeg ook controle. Wat bleek? Hij had wel een kilometeradministratie, maar noteerde na afloop van een rit vertrek- en aankomstadres niet. Ook noteerde hij niet direct of de rit privé of zakelijk was. Dat vulde hij allemaal achteraf aan. Zo stond de kilometeradministratie dus los van de werkelijke tussentijdse kilometerstanden. Daarmee had hij een onvoldoende betrouwbare kilometeradministratie, met als gevolg naheffingsaanslagen inclusief 25% boete.

Bron: Fiscount

iQOUNT Harderwijk

Adresgegevens

Daltonstraat 22
3846 BX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-740800

Meer info