Realisatie windenergie in Lorentz II/III in Harderwijk stap dichterbij

Het college van B&W Harderwijk heeft ingestemd met het uitwerken van het zoekgebied voor windenergie op de locatie Lorentz II/III.

De uitwerking van de zoekgebied past in de uitgangspunten de ‘Routekaart windenergie’  

Inhoud routekaart In de routekaart zijn op het gebied van windenergie ervaringen en vragen uit de windsector, andere gemeenten, omwonenden, bedrijven en belangenorganisaties opgenomen. Verder is in de routekaart aangegeven welke rol de gemeente in de ontwikkeling van windmolens op zich neemt met als belangrijke randvoorwaarde dat  omwonenden, bedrijven en belangenorganisaties kunnen participeren. Met de routekaart is de realisatie van windenergie in het gebied Lorentz II/III een stap dichterbij.  

Vervolgprocedure  

Het laatste kwartaal van 2016 en de eerste helft van 2017 wordt besteed aan de  locatieonderzoek . Daarbij wordt ook gekeken naar de gevolgen voor het milieu en de omgeving. Maar ook naar de geschiktheid van het zoekgebied, het aantal windmolens en de hoogte daarvan. Op basis van deze onderzoeken wordt de  gehele bestemmingsplanprocedure  doorlopen. Gedurende dit traject zullen er in het komende half jaar informatieavonden voor bewoners, bedrijven en organisaties worden georganiseerd.  

Energieke stad

De gemeente Harderwijk heeft duurzaamheid hoog in haar vaandel staan. Zo is in 2013 het beleidsplan De Energieke Stad - een routekaart naar een klimaatneutraal Harderwijk - vastgesteld. Ook de provincies hebben van het Rijk een opdracht gekregen gericht op het realiseren van windenergie. Iedere provincie heeft de verantwoordelijkheid om hieraan een bijdrage te leveren. De provincie heeft haar ambities vastgelegd in de Structuurvisie Wind. De gemeenteraad van Harderwijk heeft in 2014 via een globaal locatieonderzoek en een raadsbesluit zoekgebieden  aangewezen die geschikt kunnen zijn voor windenergieopwekking. Het zoekgebied Lorentz II/III wordt verder uitgewerkt aan de hand van een routekaart.   

Op 6 oktober zal de routekaart behandeld worden in de commissie Ruimt