Rattenoverlast op Strandeiland blijkt mee te vallen

Door Petronella Polinder: Steeds meer mensen hebben het over de vele ratten op en rond het Strandeiland. 

Dat komt door de stortstenen oevers, ratten voelen zich er thuis. “Nu is de populatie ratten, zo net na de winter, nog klein en rustig. Op hetzelfde niveau als vorig jaar”, zegt Bart Bijvank van de gemeente Harderwijk.

De zachte winter heeft dus niet voor een veel grotere populatie gezorgd. Via een ongediertebestrijder houdt de gemeente het aantal ratten goed in het oog. “Zo nodig, plaatsen we meer vangkooien”, aldus Bijvank. Dat de meeste mensen ratten zo eng vinden, komt door de ziektes die ze kunnen overdragen, zoals de ziekte van Weil, een ernstige infectieziekte. Bijvank verzekert de mensen dat het gezondheidsrisico door deze zachte winter niet groter is geworden.

Volgend jaar is er waarschijnlijk een significante daling van het aantal ratten op en rond het Strandeiland, want dan worden de oevers aangepakt. “Op 1 september wordt er gestart met het vervangen van de oeverbescherming, zodat deze ongedierte ‘proof’ wordt.”

Steven van Geelen, van Walhalla, geeft aan dat er vorig jaar inderdaad heel veel rattenoverlast was, maar dat de gemeente het dit jaar juist goed onder controle lijkt te hebben. “Het heeft te maken met de stenen blokken die op kades liggen. Dat blijken ideale plekken voor ratten om zich in te nestelen, maar die gaat de gemeente in september aanpakken.” Hij zegt zelf vanaf de opening al maatregelen te hebben genomen tegen ongedierte. “Dat heeft tot op de dag van vandaag geholpen, want we hebben er nog geen last van gehad.”

Voor een ieder die het Strandeiland dus links laat liggen na alle geruchten over rondrennende ratten. Zowel de gemeente Harderwijk als ondernemer Van Geelen geven groen licht.