Rabobank: Herstel woningmarkt in heel Nederland

Huizenprijs in Harderwijk 1% gestegen in eerste kwartaal 2015.

Vrijwel alle Nederlandse regio’s haken aan bij het landelijke herstel op de woningmarkt. In elke regio nam in 2014 het aantal woningverkopen toe en in 37 van de veertig regio’s steeg de gemiddelde verkoopprijs. Dit schrijven economen van de Rabobank in de vandaag verschenen studie Herstel op de regionale woningmarkt.
  • In Harderwijk is de gemiddelde verkoopprijs van koopwoningen in het eerste kwartaal van 2015 met 1% gestegen
  • Voor wat betreft het herstel van de gemiddelde verkoopprijzen lopen de steden over het algemeen voorop Het aantal
  • Woningtransacties in Harderwijk is in het eerste kwartaal van 2015 met 35% gestegen
Peter Meulenberg, Directeur Particulieren van Rabobank Randmeren: “Zowel het aantal verkooptransacties als de gemiddelde verkoopprijs is in het 1e kwartaal van 2015 gestegen. Dit geheel in lijn met de landelijke ontwikkelingen. Het toenemend consumentenvertrouwen in combinatie met een historisch lage rente maakt dat steeds meer mensen op zoek gaan naar een andere woning. Ook starters zien de voordelen ten opzichte van huren en overwegen meer en meer de aankoop van een eigen woning.”

In vrijwel heel Nederland staat de woningmarkt er beter voor. Door de gedaalde woningprijzen, de lage hypotheekrente, de gestegen werkgelegenheid en het herstelde vertrouwen in de woningmarkt groeide het aantal woningtransacties in 2014 fors ten opzichte van 2013. Dat leidde tot een minder ruime woningmarkt, waardoor ook de prijzen hoger lagen dan in 2013.

Gelderland
In de provincie Gelderland groeide het aantal transacties in 2014 met 37% en steeg de gemiddelde verkoopprijs met 2,8%. De regionale verschillen binnen de provincie zijn groot. De toename van het aantal transacties was het grootst in Zuidwest-Gelderland, gevolgd door de Veluwe. Voor wat betreft de ontwikkeling van de gemiddelde verkoopprijs ontlopen de Gelderse regio’s elkaar niet veel. Alleen Arnhem/Nijmegen komt minder goed uit de verf, al was ook daar sprake van een kleine stijging.

Groei 2014 t.o.v. 2013
  Transacties Gemiddelde Verkoopprijs
Veluwe 40% 4%
Achterhoek 33% 3%
Arnhem/Nijmegen 33% 0,6%
Zuidwest Gelderland 46% 3,8%
Gelderland 37% 2,8%
 
De vijf regio’s met de hoogste groei van het aantal transacties in 2014 (Nederland: 39%):
Groot Amsterdam 57%
Agglomeratie Haarlem 55%
Utrecht 54%
Het Gooi en Vechtstreek 52%
Noord-Oost Brabant 51%

De vijf regio’s met de hoogste groei van de gemiddelde verkoopprijs in 2014 (Nederland: 4,2%):
Groot Amsterdam 6,6%
zuidwest Overijssel 6,5%
Flevoland 5,7%
Zaanstreek 4,6%
IJmond 4,5%

De Regionale woningmarkt kunt u vinden op: www.rabobank.com/economie