Raamstickers benadrukken rijke geschiedenis Burger Weeshuis in Harderwijk

Wie langs het Burger Weeshuis aan het Kerkplein in Harderwijk loopt, krijgt de indruk langs een museum te lopen. Dat is te danken aan de twee beeldvullende raamstickers die Stadsmuseum Harderwijk er samen met het Burger Weeshuis aanbracht. Het lijkt nét alsof je een blik werpt in een museumzaal over de geschiedenis van het Burgerweeshuis.

Creatieve oplossing van Stadsmuseum Harderwijk

Op de begane grond van het voormalige burgerweeshuis vergadert periodiek het regentencollege van de stichting. Het pand had een naar binnen gekeerde uitstraling, terwijl de stichting er juist is voor de lokale samenleving. Het college wilde daarom graag een opener uitstraling én hun taken zichtbaarder maken. Aan Stadsmuseum Harderwijk de vraag een creatieve oplossing te bedenken.

Belangrijke rol
Het Burgerweeshuis speelt al meer dan 450 jaar een belangrijke rol in de Harderwijker samenleving. Tussen 1555 en 1937 woonden in totaal 378 weeskinderen in het Burger Weeshuis van Harderwijk. Vandaag de dag ondersteunt Stichting Burger Weeshuis jaarlijks tal van verenigingen en organisaties op sociaal en cultureel gebied. Met deze financiële ondersteuning wil de stichting het sociale, maatschappelijke en culturele aanbod in Harderwijk in stand houden en verbeteren én inwoners betrokken houden.

Samenhang met museum
De raamstickers versterken ook de samenhang tussen het Burger Weeshuis en Stadsmuseum Harderwijk. Want ook in het museum is aandacht voor de geschiedenis van het Burgerweeshuis. Andersom staat op de stoep voor het Burgerweeshuis al sinds voorjaar 2021 het Bronzen Schaapje, als onderdeel van de beeldenroute door de binnenstad. Deze route sluit aan bij de stadsgeschiedenis waarover in het museum wordt verteld. Het Schaapje staat voor kinderspeelgoed uit voorbije tijden. De geschiedenis van de stad wordt zodoende zichtbaar gemaakt op de plaats waar deze zich heeft afgespeeld.

Burger Weeshuis Harderwijk