Vijf gelukkige winnaars mee op Harderwijkse botters bij botenparade SAIL

Door Marco Jansen - Twee botters van het Harderwijkse Bottermuseum, de HK22 en HK23, varen op woensdag 20 augustus mee bij de tiende editie van SAIL Amsterdam. Bij dit grootste zeilevenement ter wereld varen talloze zeilschepen op 20 augustus mee bij de botenparade door het Noordzeekanaal naar de IJ-haven in Amsterdam.

Groots spektakel

,,De tall ships – grote schepen – varen door de grote zeesluizen van IJmuiden in een linie naar Amsterdam en wij varen in wandelpas ook mee. Dat wordt een groots spektakel van 6-8 uur”, vertelt voorzitter van Bottermuseum Dennis van den Oever. Hij geeft aan dat de botters al in 2020 mee zouden varen, maar die editie van SAIL ging door corona niet door.

Destijds was Van Oeveren voorzitter van de VVB, de Vereniging Botterbehoud Nederland en van het Bottermuseum in Harderwijk. Ook zat hij in het organiserend comité van SAIL. Dat is nu niet meer het geval, maar de connectie is nu gemaakt door vrijwilliger Pieter Valk, die werkt bij de Havendienst Amsterdam en betrokken is bij de organisatie van SAIL. Zo heeft het Bottermuseum via de VBB twee schepen aangemeld bij SAIL. Van Oeveren: ,,De regels zijn erg strak. Zo hebben zij vastgesteld dat wij met niet meer dan tien passagiers mogen varen.”
 
Vijf hoofdprijzen
Voor deze botenparade verlootte het Bottermuseum op 18 juli vijf hoofdprijzen. Een deelname voor twee personen aan SAIL aan deze vaartocht op één van de Harderwijkse botters. De trekking werd gedaan door Jan Werner, bestuurslid van de botterstichting van het eerste uur.
 
Erelid
De vroegere advocaat trok ook vijf loten voor de tweede prijzen – een rondvaart voor twee personen in een botter vanaf Harderwijk – en de vijf troostprijzen: koffie met gebak en een rondleiding in het Bottermuseum.
De 79-jarige Werner werd, kort voor de trekking, tot erelid benoemd door voorzitter Dennis van den Oever. Hij kreeg een zilveren botterspeld.

Jan Werner botterspeld Harderwijk
Voorzitter Dennis van Oeveren benoemt Jan Werner tot erelid. (foto's: Susan Wijngaard) 

Behoud van botter in het Harderwijkse beeld
Werner is het enige nog overgebleven bestuurslid van het eerste bestuur, dat uit vijf leden bestond. Zij zaten ook in de oprichtingscommissie. ,,Ik was penningmeester, we hadden ook een voorzitter, Aart Foppen, die alles heeft bedacht en gedaan. Wij hielpen mee”, zegt Werner, die destijds advocaat was. De Botterstichting is in 1981 opgericht en in hetzelfde jaar werd de eerste botter aangekocht, de HK172. Die kostte destijds zo’n 60 duizend gulden. Om het benodigde geld bijeen te brengen schonken veel bedrijven en particulieren een renteloze lening van duizend gulden aan de stichting. Donateur kon je worden vanaf 25 euro. Werner werd ook donateur, wat een voorwaarde was om te kunnen toetreden tot het bestuur. Hij bleef tot eind jaren ’90 penningmeester.
 
Het doel van de stichting was het behoud van de botter in het Harderwijkse beeld. Destijds waren er geen botters meer”, aldus Werner. ,,Wij kochten er één, maar we hebben nooit aan uitbreiding gedacht, want daar was het geld niet voor. Het knelpunt was ook een gebrek aan vissers om mee te varen. De botter lag hier wel, maar verder was hier niks. Het aantal vrijwilligers hield bij 20 ook wel op. Dat het hier nu zo levendig is, had ik toen niet kunnen bedenken.”
 
Dat hij 44 jaar na dato benoemd wordt tot erelid is voor Werner een ‘positieve verrassing’. Af en toe komt hij nog wel naar het Bottermuseum, dat anno nu 85 vrijwilligers telt. Net als toen is ook nu geld nodig om de vloot in conditie te houden. Zo is de opbrengst van de loterij bestemd voor de HK21, die op dit moment gerestaureerd wordt. Van Oeveren is tevreden met het aantal van 1.500 loten à 5 euro dat in zes weken is verkocht. De netto-opbrengst is zo’n 7.500 euro. Een mooie bijdrage, maar er is meer geld nodig, beseft Van Oeveren: ,,Wij proberen continu door dit soort acties met elkaar draagkracht te creëren.”

,,De HK 172 ligt op de kant en is nu behoorlijk in verval. Ook hiervoor is rigoureuze restauratie nodig. Het zijn allemaal schepen die rond 1900 zijn gebouwd. De botters zijn als visserijschepen op de voormalige Zuyderzee onderdeel van het varend erfgoed.”
 
Tijdens SAIL Amsterdam hebben de botters HK22 en HK23 een ligplek aan de Noordkade in Amsterdam. De andere vier dagen (21-24 augustus) van 15.00-17.00 uur rondvaarten georganiseerd voor vrijwilligers en genodigden. ,,Dan gaan we twee uur varen op de botters langs de tallships. SAIL wordt een ongekende megadrukte, alles vaart rond dus dat wordt heel bijzonder.”

Prijswinnaars:

Hoofdprijs SAIL (2 pers. op 20 augustus)
  • 1465: Romy Olthof Johns
  • 0838: Els Hoksberg
  • 0017: ESJ Schilders
  • 0042: Ria van het Slot
  • 0920: Interada - Gerard Helms
Bottervaren vanuit Harderwijk (2 pers.)
  • 0635: Harry
  • 0749: Suzanne van Boven
  • 1931: Uit de Bosch
  • 0153: Anja de Boer Seybel
  • 0347: Claudia Haese (Duitsland)
Koffie en gebak met rondleiding
  • 1446: Lies uit Amsterdam
  • 1827: G. Haar
  • 0666: Arjan Visch
  • 0678: Arjan Visch
  • 1196: Willart
Verloting Sail Amsterdam