Raadsruzie over toekomst theater Harderwijk

Door Petronella Polinder - Hans Nijman, D66: “Er is met deze actie echt iets kapot gemaakt in de raad”. De vier coalitiepartijen, VVD, CDA, ChristenUnie en Stadspartij Harderwijk Anders hebben net voor het raadsdebat over Theater Harderwijk van gisteravond via een persbericht hun standpunt al kenbaar gemaakt. 

Zij gaan voor behoud van het huidige theater, met de invulling van de Stad als Podium (SaP) - connectie.

Dat werd duidelijk toen Gerrit Kevelam, net na aanvang van de raadsvergadering, om 19:45 uur, het persbericht voorbij zag komen op de website van de Stentor. De oppositiepartijen hadden het persbericht zo'n anderhalf uur voor aanvang van de raadsvergadering al in de mail gehad, maar hebben het schijnbaar niet meer opgepakt. De pers kreeg het bericht onder embargo tot 19.30 uur. De Stentor maakte het nieuws om 19.30 uur wereldkundig.

                                                            Zie hier het volledige persbericht van de vier partijen.

De oppositie (de overige partijen in de raad) was woest

Volgens de oppositiepartijen was het debat zinloos, aangezien de meerderheid van de raad het al met elkaar eens was. “Waar haalt u de arrogantie vandaan zo’n persbericht uit te laten gaan voorafgaand aan een raadsdebat? Het is zonneklaar dat het besluit al genomen is. Wij voelen ons als oppositie geminacht”, zegt Graddy Sondern van de PvdA. Gerrit Kevelam van Gemeentebelang volgt: “Waarom kiest u voor deze ondemocratische manier van besluitvorming? Wij en de mensen in het publiek voelen zich bedonderd. Dit is achterkamertjespolitiek.”

Gertien Koster, Stadspartij Harderwijk Anders reageert: “We hadden het persbericht ook na de raadsvergadering kunnen sturen en hier met z’n vieren een toneelstukje kunnen opvoeren, maar we hebben er bewust voor gekozen dat niet te doen. We kozen voor transparantie door het nieuws voorafgaand aan de raadsvergadering naar buiten te brengen. We hebben als coalitie overleg gevoerd en hebben een compromis kunnen sluiten. Dat was nodig, anders waren we er niet uitgekomen.”

Embargo 

Het persbericht dat naar verschillende nieuwsredacties is gestuurd, was onder embargo, tot 19.30, het tijdstip dat de raadsvergadering begon. Het mocht dus niet eerder openbaar worden gemaakt. Waarom daar voor is gekozen, kon Peter Sels van het CDA niet zeggen, maar het ondermijnt wel de transparantie die Koster zo belangrijk vindt. Kennelijk wilde de coalitie het ‘akkoord’ geheim houden tot aan de raadsvergadering.

Ibrahim Karayavuz begrijpt het standpunt van de coalitie. “In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart, kunnen ze eigenlijk niets anders. Behoud van het huidige theater, gecombineerd met de plannen van SaP. Maar of het de beste keuze is? Ik weet het niet. Misschien is het beter om deze beslissingen over de verkiezingen heen te tillen.”

Toekomst

Zowel SaP als de Stichting Podium Harderwijk (SPH) reageren verbaasd. Ze wisten tot 19:45 uur niets van de plannen. “We zijn blij dat de knoop is doorgehakt en we zijn natuurlijk blij met het vertrouwen, maar we hebben geen idee hoe nu verder. Officieel is er natuurlijk nog niets besloten, maar officieus kan het haast niet anders uitpakken dan in het persbericht beschreven staat. Ze hebben een meerderheid in de raad”, zegt Corien van der Meulen van SaP. Cees Kooijman,  vicevoorzitter van SPH, reageert verbijsterd. “SaP wilde niets weten van de plannen waar ze nu mee verder moet. Daarnaast wil ze alleen programmeren, niet exploiteren. Het zijn onze plannen die door een ander worden uitgevoerd. Ik vind het respectloos richting de organisatie die het theater met veel pijn en moeite al die jaren met zo weinig geld draaiende heeft weten te houden. We moeten als bestuur gaan overleggen of we zo nog wel twee jaar verder willen. Ik begrijp helemaal niets van dit besluit.”

14 september

Maar, “een besluit is het nog niet. De keuze is wat ons betreft gemaakt, maar de uiteindelijke beslissing moet nog genomen worden, in de raadsvergadering van 14 september”, probeert Bart Jonkman van de ChristenUnie nog.

De raadsvergadering van 14 september is dus de allesomvattende als het gaat om de toekomst van cultureel Harderwijk. Er kan nog van alles gebeuren, belooft de coalitie. Het persbericht is geen verbond. 


Lees ook:
De coalitiepartijen ChristenUnie, CDA, Stadspartij Harderwijk Anders en VVD kiezen voor de ‘SAP-connectie’ met als locatie de zaal aan de Stationslaan.
College vraagt raad om 850.000 euro voor oude bieb
Directeur theater Harderwijk heeft nieuwe baan
 

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info