Raad wil ook monumentale sociale huurwoningen verduurzamen in Harderwijk

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk gaat helpen voor elkaar te krijgen dat ook vele tientallen sociale huurwoningen met een monumentenstatus verduurzamen.

Bewoners van deze monumenten zijn nu vaak veel geld kwijt aan energiekosten, omdat de gebouwen vaak heel lastig zijn te isoleren, wat bovendien hoge kosten met zich meebrengt

In een motie vroeg de PvdA-fractie, gesteund door de fracties van ChristenUnie, GroenLinks, D66 en CDA, donderdagavond tijdens de raadsvergadering aan B en W om met de woningcorporaties in gesprek te gaan over de mogelijkheden om sociale huurwoningen met een monumentenstatus te verduurzamen.

Die woningcorporaties zijn in Harderwijk al flink aan de gang om hun sociale woningvoorraad te verduurzamen. Slechts een klein deel ervan heeft nog een energielabel E, F of zelfs G. Binnen die laatste groep woningen bevinden zich ook woningen met een monumentenstatus.  
Volgens Uwoon gaat het om 88 op een totaal meer dan vierduizend sociale huurwoningen die de corporatie bezit en beheert. De meeste van die 88 monumentale woningen staan in het historische stadscentrum. Bekende voorbeelden zijn de elf appartementen in het enorme herenhuis (met trap) tegenover het fontein op de Vischmarkt en de arbeiderswoninkjes aan de Doelenstraat. Van Omnia zijn geen aantallen bekend.

Isoleren van monumentale panden is vaak niet mogelijk aan de buitenkant. Ook binnen is het een opgave, omdat isolatiemaatregelen niet zelden het beschikbare woonoppervlak verminderen, tot zelfs wel met dertig procent, zo maakte PvdA-fractieleider Wilco Bos gisteravond duidelijk.

B en W ziet het plan niettemin wel zitten, zo maakte woonwethouder Edwin Enklaar snel duidelijk. Over een maand of drie hoort de raad wat de besprekingen voor concrete plannen hebben opgeleverd.

De wethouder wees er wel op dat de gemeente meestal pas tegen het einde van het jaar zogeheten prestatieafspraken maakt met de woningcorporaties. Daarin zullen de uitkomsten van de besprekingen dan worden meegenomen, zo liet hij doorschemeren.

Alle fracties vonden het een goed idee, dus de motie werd unaniem aangenomen. Wel vroegen de fracties van Harderwijk Anders en VVD zich vlak voor de stemming over de motie hardop af of ook andere eigenaren van een monumentaal pand, zoals particulieren, van de te maken plannen kunnen meeprofiteren. Het antwoord op die vraag bleef gisteravond uit.