​Raad wil duidelijkheid vooraf: flats in Waterfront mogelijk 30 meter hoog

Door Harry Schipper – De Harderwijkse gemeenteraad heeft donderdagavond wethouder Bert van Bijsteren van ruimtelijke ordening een tik op de vingers uitgedeeld, omdat hij tot nu toe niet duidelijk genoeg is geweest over de maximale bouwhoogte van de flats langs de N302.

De raadsleden besloten unaniem dat die flats dertig meter hoog kúnnen worden: “Het is superbelangrijk dat iedereen die daar komt te wonen vooraf weet wat ze kunnen verwachten”, stelde Harderwijk Anders-fractievoorzitter Henk Vermeer.

Vermeer diende samen met vijf andere raadsfracties een amendement in, waarin het college van B en W wordt opgedragen dat in het bestemmingsplan Waterfront-Zuid Stadswerven en Kades de maximale bouwhoogte langs de N302 op dertig meter wordt gesteld. En niet dat de bebouwingswand maximaal achttien meter wordt en later - via een wijziging - misschien alsnog dertig meter.

Vermeer en zijn collega-raadsleden willen dat het college beter luistert naar de raadsleden die al vaker hierop hadden aangedrongen. Met een hogere bouwhoogte willen ze bereiken dat er flink wat meer betaalbare koopwoningen in de flats kunnen worden gerealiseerd. Toch hield het college vast aan de achttien meter, omdat het bestemminsplan al zo goed als klaar was. Onderzoek of het ook dertig meter zou kunnen worden, was nog niet gereed, liet Van Bijsteren hen telkens weten. Zo moet onderzocht worden of er bij De Kades wel genoeg parkeerruimte is als daar meer woningen komen. En of molen De Hoop dan nog wel genoeg wind blijft vangen.

Meer woningen tegen de N302 aan betekent ook dat meer woningen last zouden kunnen hebben van het verkeerslawaai. Daarvoor bestaan wettelijke voorschriften en het is nog niet duidelijk of daaraan voldaan kan worden.

Van Bijsteren bleef in het bestemmingsplan daarom vasthouden aan achttien meter en hield met een zogeheten wijzigingsbevoegdheid een achterdeurtje open om later alsnog dertig meter hoog te kunnen bouwen. Vermeer vond dat zo naar de toekomstige bewoners niet duidelijk genoeg wordt gemaakt dat ze later tegen veel hogere flats aankijken. “Als de raad nu het plan verandert, lopen we juridisch risico’s”, waarschuwde hij.

Dat schoot bij Vermeer in het verkeerde keelgat. “U legt dit probleem nu bij de raad. Maar u heeft dit veroorzaakt. U heeft ruim veertien maanden de tijd gehad om alles uit te zoeken. Wij snappen het risico, maar dat moet u niet neerleggen bij de raad, maar waar het hoort”, repliceerde hij krachtig. Hij bracht in herinnering dat het plots verhogen van een geplande woontoren in het Waterfront veel weerstand had opgeroepen van omwonenden op het Zuidereiland.

Vermeer’s woorden vonden weerklank bij de andere raadspartijen, die unaniem instemden met de aanpassing van het plan, dat daarna eveneens unaniem werd aangenomen.