Raad van State schept duidelijkheid: Duizenden asielzoekers mogen zonder beperkingen aan het werk

Door Harry Schipper – De Raad van State heeft geoordeeld dat het verbod van de UWV, dat asielzoekers niet langer mogen werken dan 24 weken per jaar, in strijd is met het Europees recht.

De uitspraak betekent niet alleen een overwinning voor Elvis, de 25-jarige Nigeriaan die verblijft in het Harderwijkse asielzoekerscentrum en zijn werkgever Maarten van Panhuis van uitzendorganisatie MPeople, maar ook voor duizenden andere asielzoekers die nu voortaan net zolang mogen werken als ze zelf willen

Het UWV hield al rekening met deze uitspraak en gaat ‘m direct toepassen, zo liet de organisatie weten. Het UWV had -  om duidelijkheid te krijgen - in september dit jaar hoger beroep aangetekend tegen een eerdere gerechtelijke uitspraak dat het niet langer meer de tewerkstellingsvergunning van asielzoeker Elvis mag stellen op maximaal 24 weken per jaar.

Die beperking, zo vastgelegd in de Wet Arbeid Vreemdelingen, zag de Nederlandse regering als manier om te voorkomen dat asielzoekers gaan denken dat ze met vast werk automatisch aanspraak maken op een permanente verblijfsvergunning. En dat ze WW kunnen ontvangen, terwijl mogelijk hun asielaanvraag wordt afgewezen.

De Raad van State veegt die motivatie nu van tafel, net als eerder de Haagse rechtbank eerder deed in het geval van de Harderwijkse asielzoeker Elvis. Alleen betekent de uitspraak nu dat élke asielzoeker in Nederland onbeperkt aan het werk mag.

Directeur Maarten van Panhuis van MPeople is opgelucht over de uitspraak en noemt die ‘historisch’. Voor Elvis, maar ook voor alle andere asielzoekers in Nederland die nu langer dan 24 weken per jaar mogen werken. En voor tal van werkgevers die op zoek zijn naar personeel en graag ook asielzoekers in hun bedrijf willen inzetten. De beperking van de tewerkstellingsvergunning tot maximaal 24 weken betekende in de praktijk dat veel werkgevers afzagen van de inzet van asielzoekers.

Volgens Van Panhuis blijft zo een enorm potentieel aan arbeidskrachten onbenut. In Nederland verblijven op dit moment zo’n 52 duizend asielzoekers in asielzoekerscentra, onder wie ruim 16 duizend asielzoekers die al weten dat ze in Nederland mogen blijven en aan het werk mogen.

Van Panhuis denkt niet dat die hele groep ‘arbeidsgerechtigden’ meteen aan het werk gaat. “Onze inschatting is wel dat de uitspraak tot gevolg heeft dat er al vrij snel zo’n drie- tot vierduizend asielzoekers werk gaan zoeken. En het is natuurlijk ook fantastisch nieuws voor de ongeveer twaalfhonderd asielzoekers die in Nederland al werk hebben, maar die maar 24 weken per jaar werk mochten verrichten. Nu mogen ze blijven werken!”

Het nieuws heeft ook Elvis – die niet met zijn achternaam bekend wil zijn – ‘overdonderd’, zo laat Van Panhuis weten. “Vooral alle aandacht die opeens op hem was gericht. Maar hij is vooral heel blij. En terecht, want we hebben er allemaal hard voor gevochten”. 
Maarten van Panhuis is sinds de uitspraak van de Raad van State overspoeld met telefoontjes, mailtjes en appjes: “Het is een gekkenhuis. Iedereen feliciteert me. En ik word overspoeld met vragen van organisaties, politici en heel veel werkgevers die natuurlijk graag willen weten wat die uitspraak voor hen kan betekenen”. Hij zegt de uitspraak wel te hebben verwacht: “Ik had er wel vertrouwen in, maar vond het in de aanloop toch wel héél spannend hoor!”


Lees ook:
Raad van State buigt zich over UWV’s 24-weken-eis voor Harderwijkse asielzoeker Elvis

MPeople

Adresgegevens

Daltonstraat 42
3846 BX Harderwijk

Telefoon

T. 085-4853510

Meer info