Raad van State buigt zich over UWV’s 24-weken-eis voor Harderwijkse asielzoeker Elvis

Door Harry Schipper – De Raad van State komt mogelijk binnen zes weken met een uitspraak in het hoger beroep dat het UVW had aangetekend tegen een eerdere uitspraak van de Haagse rechtbank dat het UVW niet mag verbieden dat asielzoeker Elvis meer dan 24 weken per jaar werkt.

Elvis, een 25-jarige Nigeriaan die verblijft in het Harderwijkse azc, kreeg in de rechtszaak steun van de Harderwijkse directeur Maarten van Panhuis van uitzendorganisatie MPeople

Van Panhuis liet zich op zijn beurt bijstaan door advocaat Flip Schüller die erop wees dat alleen Nederland de Europese opvangrichtlijnen zodanig uitlegt, dat asielzoekers in ons land niet langer dan 24 weken per jaar werkzaam mogen zijn. “Het is in strijd met de Europese richtlijnen”, betoogde Schüller. Hij betoogde dat door de 24-weken-eis het voor asielzoekers lastig is, zo niet onmogelijk, om werk te vinden.
“Het is oneerlijke en in de praktijk beperkend”, vond ook van Panhuis zelf, toen hem door voorzitter Hanna Sevenster van de Raad van State werd gevraagd naar de praktische problemen waar werkgevers tegenaan lopen wanneer zij asielzoekers in dienst willen nemen.

“Ik zeg beperkend, maar voor werkgevers is het in de praktijk onmogelijk om asielzoekers in dienst te nemen. De tewerkstellingsvergunningen die het UWV voor asielzoekers maar voor maximaal 24 weken per jaar uit wil geven, zijn voor werkgevers te kort om asielzoekers aan te nemen. ’Dan kunnen we het net zo goed niet doen’, zeggen ze”, aldus van Panhuis.

Hij verklaarde ook dat hij na de uitspraak van de Haagse rechtbank, die korte metten maakte met de 24-weken-eis, vele tientallen telefoontjes kreeg van werkgevers die nieuwsgierig waren naar de mogelijkheden om nu asielzoekers voor langere tijd in dienst te mogen nemen. “Helaas betrof de uitspraak enkel Elvis en gold hij niet voor alle asielzoekers die ook graag willen werken”, moet van Panhuis hen uitleggen. “Maar ze willen wel graag op de hoogte worden gehouden of ze later mogelijk wel asielzoekers langdurig in dienst mogen nemen. 

Het UWV dat de kwestie voor een definitieve uitspraak bij de Raad van State had neergelegd, wil eigenlijk dat de Raad van State zich met zogeheten ‘prejuridiciële’ vragen eerst wendt tot het Europese Hof van Justitie alvorens uitspraak te doen. van Panhuis: “Ik hoop niet dat ze dat doen, want dan zijn we zó anderhalf jaar verder. Die eis moet gewoon van tafel: Nederland is in Europa het enige land dat met zo’n eis beperkingen aan asielzoekers oplegt”.

MPeople

Adresgegevens

Daltonstraat 42
3846 BX Harderwijk

Telefoon

T. 085-4853510

Meer info