Raad stemt voor komst arbeidsmigrantenhotel bij bolletjesrotonde

Door Harry Schipper – Een meerderheid van de Harderwijkse gemeenteraad heeft dinsdagavond gestemd voor de afgifte van ‘een verklaring van geen bedenkingen voor de omgevingsvergunning voor de bouw van huisvesting voor arbeidsmigranten aan de Goede Reede.

Dit betekent dat, ondanks fel verzet van omwonenden die onder andere vrezen voor de veiligheid van fietsers en kinderen, de bouw mag doorgaan van een migrantenhotel bij de bolletjesrotonde

Alleen de eenmansfractie Bert Holleman van Gemeentebelang en de fractie van de VVD stemden tegen. Holleman omdat hij duidelijk stelling kiest voor de bezwaren van de omwonenden en om die reden de locatie voor de bouw van het migrantenhotel ‘ongeschikt’ vindt. De VVD-fractieleden stemde tegen, omdat zij vonden dat de gemeente vooraf met de ontwikkelaars van het hotel duidelijkere afspraken hadden moeten maken over dat de arbeidsmigranten ‘zoveel als mogelijk’ in ‘de regio Harderwijk, Zeewolde en Ermelo’ komen te werken. En ook dat mensen uit hun kamers en reguliere woningen in Harderwijk doorstromen naar het migrantenhotel, zodat er woningen voor eigen woningzoekenden beschikbaar komen.

Nadat Doppenberg in samenspraak met de fracties van ChristenUnie en CDA de tekst van zijn motie over doorstroming op de woningmarkt wat aanpaste, kreeg hij steun van de andere fracties, met uitzondering van Gemeentebelang. In de motie wordt aan B en W gevraagd om samen met de hotel-ontwikkelaars een plan te maken om zoveel mogelijk migranten uit reguliere woningen te interesseren om in het nieuwe hotel te gaan wonen.

De andere VVD-motie, om af te dwingen dat de migranten zoveel mogelijk in onze regio aan het werk moeten, werd ontraden door wethouder Jeroen de Jong. Volgens hem zijn zulke afspraken niet zomaar te maken en feitelijk voor de gemeente ‘onuitvoerbaar’, bijvoorbeeld als het gaat om handhaving van die afspraken. “Daar kan de gemeente niet voor zorgen”, aldus De Jong. Hij wees erop dat er wel degelijk afspraken zijn gemaakt met de ontwikkelaar. Die zijn – zoals vaker voorkomt in de bouwwereld - vastgelegd in een zogeheten ‘anterieure overeenkomst’ en zijn vaak niet openbaar. De rest van de raadsleden, opnieuw uitgezonderd Bert Holleman, volgde het advies van de wethouder en stemde tegen de motie.

De meeste raadsleden juichen de komst van het migrantenhotel toe. Ze hopen al veel langer op een meer menswaardige huisvesting voor de grote groep arbeiders, die veelal uit Oostbloklanden als Polen en ook Oekraïne afkomstig zijn. “De tijd van wonen in kippenhokken lijkt voorbij”, vatte PvdA-raadslid Laurens de Kleine het maar eens kort samen.