Raad stelt vertrouwenscommissie in voor werving nieuwe burgemeester

Burgemeester Harm-Jan van Schaik maakte onlangs bekend dat hij met ingang van 1 september 2023 een andere functie heeft. Dat betekent dat de gemeenteraad een benoemingsprocedure zal starten voor het werven van een nieuwe kroonbenoemde burgemeester voor Harderwijk. 

In haar vergadering op donderdag 6 juli stelde de gemeenteraad hiervoor de ‘Verordening op de vertrouwenscommissie’ vast

Vervolgens is de vertrouwenscommissie ingesteld en zijn de leden, een adviseur en de secretaris benoemd. Deze commissie bereidt de aanbeveling tot benoeming van de burgemeester voor.
 
In de Gemeentewet staat dat de raad uit haar midden een vertrouwenscommissie instelt die belast is met de beoordeling van kandidaten. De vertrouwenscommissie in Harderwijk bestaat uit alle fractievoorzitters van de verschillende partijen:
 
- raadslid Henk Vermeer (Harderwijk Anders)
- raadslid Mirjam Driest-Wijnholds (ChristenUnie)
- raadslid Menno Doppenberg (VVD)
- raadslid Mark de Lange (Gemeentebelang)
- raadslid Andrea Oosting-Klock (CDA)
- raadslid Anke Buurman-Kuiper (D66)
- raadslid Wilco Bos (PvdA)
- raadslid Wietske Hollanders (GroenLinks)
- raadslid Jan van Panhuis (SGP)
 
De leden van de vertrouwenscommissie doen een voorstel voor een profielschets, gaan op zoek naar een nieuwe burgemeester en bereiden daarna de aanbeveling voor de kroonbenoeming voor.
 
Adviseur en secretaris
Omdat de toekomstig burgemeester nauw zal samenwerken met de andere leden van het college, sluit wethouder Edwin Enklaar als adviseur aan bij de vertrouwenscommissie. Een wethouder kan bovendien aanvullende inzichten inbrengen over de gewenste ambtsinvulling.
De secretaris van de vertrouwenscommissie is altijd de raadsgriffier. In Harderwijk is dat de heer Erik Lanning.
 
Procedure en planning
Vanwege de geheimhoudingsplicht kan de commissie de komende periode slechts in beperkte mate (procedurele) informatie delen. Algemene informatie over de procedure is in bijgaande infographic terug te zien. Daarin wordt in 14 overzichtelijke stappen de procedure toegelicht. Ter verduidelijking: de eerste twee stappen (profiel en vertrouwenscommissie) zijn in onze gemeente omgekeerd. Dat biedt de vertrouwenscommissie de ruimte om een profielschets op te stellen en voor te leggen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad wil bij het opstellen van de profielschets nadrukkelijk ook inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties betrekken. De wijze waarop ze daar invulling aan geeft, werkt de vertrouwenscommissie de komende periode nader uit. Naar verwachting zal dit in oktober concreet vorm krijgen.
 
Werving van een nieuwe burgemeester is een zorgvuldig traject en kost tijd. Het streven is dat de raad uiterlijk voor de zomer van 2024 haar aanbeveling doet voor de benoeming, met als doel de nieuwe burgemeester na de zomer van 2024 te installeren. Tot die tijd zal een waarnemend burgemeester worden benoemd door de Commissaris van de Koning in Gelderland. Wie de waarnemer wordt, is nog niet bekend. De gemeenteraad hoopt hier in september duidelijkheid over te kunnen geven.