Raad kiest met minder woningen partij voor omwonenden Flora Jozina

Door Harry Schipper – Op het terrein van het voormalige tuincentrum Flora Jozina aan de Stadsdennenweg komen geen tachtig woningen, zoals gemeente en ontwikkelaar Veldboom Vastgoed aanvankelijk wilden, maar eerder een stuk of veertig.

De gemeenteraad besloot dinsdag met grote meerderheid dat bij de uitwerking van de bouwplannen moet worden uitgegaan van het veel kleinere bouwvolume, dat de omwonenden het liefst zien

Op het laatste moment kwam op initiatief van het CDA, dat daarbij werd gesteund door de fracties van PvdA, VVD, Gemeentebelang, SGP en D66 een amendement, een wijziging op het plan van de gemeente om voor de invulling van het terrein van het oude tuincentrum te kiezen voor een plan met 68 woningen. Dat aantal was vorig voorjaar voorgesteld door het stedenbouwkundige bedrijf SRO uit Arnhem als een soort compromis tussen gemeente en omwonenden. De gemeente wilde liever meer woningen, omdat de gemeenteraad in haar gemeentelijke woonvisie had uitgesproken dat er snel iets aan het woningtekort in Harderwijk gedaan moest worden. Maar ook het plan met 68 woningen vonden de omwonenden nog altijd een té fors aantal.

Voor de zes raadsfracties speelde het feit dat afgesproken was om de buurt  een stem te geven een doorslaggevende rol. De bewoners aan de Stadsdennenweg zijn al sinds 2019 in gesprek met de gemeente en Veldboom Vastgoed. Sindsdien zijn er meerdere plannen gepresenteerd, met dan weer bouwblokken van twee en dan weer drie verdiepingen hoog. Het lukte maar niet om er met elkaar uit te komen, zelfs niet nadat het Arnhemse SRO met een ‘second opinion’ kwam. B en W vonden die planversie wél okay en wilden die dinsdagavond in de raad dan ook tot stemming brengen.

Maar daar stak de raad dus een stokje voor. “Het gaat om een kleinschalig woongebied”, vinden de indieners onder aanvoering van het CDA-raadslid Gerdien Morren. Ze wil niet dat er nog meer onderzoeken komen en vindt ook dat het volume van eerder dertig tot veertig woningen goed past bij de locatie.

Wethouder Jeroen de Jong wees de raadsleden erop dat zij zelf wilden dat er meer woningen gebouwd moeten worden en dat de gemeente daarom ook had ingezet op een hoger bouwvolume. Hij voegde er de waarschuwing aan toe dat het nieuwe college van B en W met het nieuwe, lage bouwvolume, straks weinig ruimte heeft om met Veldboom Vastgoed (opnieuw) te onderhandelen over de invulling van het bouwplan.

Enkel de fractie van de ChristenUnie ging niet mee in de gewijzigde plannen voor Flora Jozina. Marcel Heldoorn zei dat zijn fractie het oorspronkelijke voorstel had willen steunen, omdat dat meer in lijn was met de woonvisie. 

Hoe straks invulling wordt gegeven aan de grote lijnen die nu zijn vastgesteld, is nog niet duidelijk. En of de plannen nog doorgaan is ook niet helemaal zeker. Volgens buurtbewoner Matthijs Aarnoudse is er door de ontwikkelaar drie miljoen euro betaald voor de grond en is het maar de vraag of het voor het bedrijf nog wel financieel aantrekkelijk is, nu er veel minder woningen op mogen worden gebouwd dan aanvankelijk was ingeschat. Aarnoudse sprak de raad toe namens de 45 omwonenden. Op dat moment was het voor hem nog niet duidelijk dat de raad zo’n ommezwaai naar de buurt zou maken.

De woningen die uiteindelijk worden gebouwd, bestaat voor tachtig tot negentig procent uit lage en middeldure huurwoningen en voor de rest uit goedkope koopwoningen. Ze zijn bedoeld voor de doelgroepen senioren, wonen met zorg, starters en kleine gezinnen.

Flora Jozine terrein Harderwijk