Raad heeft geen bedenkingen tegen nieuwbouw hotel Van der Valk

Door Harry Schipper – De Harderwijkse gemeenteraad heeft donderdagavond een ‘verklaring van geen bedenkingen’ afgegeven voor een omgevingsvergunning die uitbreiding van hotel Van der Valk mogelijk maakt.

Met deze verklaring hoopt het hotel sneller te kunnen starten met haar nieuwbouwplan, dat voorziet in de bouw van een hotelvleugel met 73 kamers, een ondergrondse parkeergarage voor zeventig auto’s en wellnessvoorzieningen als een zwembad, sauna,  fitnessruimte en daktuin


De nieuwbouw komt aan de noordkant van het bestaande hotel op grond die Van der Valk heeft aangekocht van het Bouw- en Infrapark.

Aanvankelijk wilde Van der Valk de nieuwe hotelvleugel bouwen aan de oostkant van haar huidige hotel. Het bedrijf had daarvoor jaren terug al een flink perceel bosgrond aangekocht van de gemeente. Maar de nieuwbouwplannen werden succesvol aangevochten door natuurorganisaties die vonden dat er niet gebouwd mocht worden in het bos dat deel uitmaakt van beschermd Natura-2000-gebied, waar onder andere de met uitsterven bedreigde zwarte specht leeft. De eerder afgegeven natuurvergunning werd in 2016 door de Raad van State vernietigd.

Ook nu moeten er voor de nieuwbouw bomen gekapt worden en moest nog worden onderzocht wat de impact daarvan is op beschermde diersoorten. Van der Valk is van plan om voor de kap bomen elders terug te planten. Er is al een plan om dat te doen in de gemeente Oldebroek, ten westen van ’t Harde. Daar krijgt een weiland van 170 bij 15 meter de bestemming natuur. Inmiddels heeft de provincie Gelderland de meest essentiële natuurtoestemmingen verleend en volgens de gemeente Harderwijk is er ook zicht op het verkrijgen van de nog benodigde natuurvergunning. Voor de gemeente reden om verder zo goed mogelijk mee te werken aan de bouwplannen.
De gemeente ziet graag dat er meer hotelaccommodatie binnen haar gemeentegrenzen wordt gerealiseerd. En al helemaal op deze ‘strategische plek in Harderwijk als Poort naar de Veluwe’. In een poging om de het bouwplan te versnellen is daarom aan de gemeenteraad gevraagd om een ‘verklaring van geen bedenkingen’. Die komt tegelijk met de te verlenen omgevingsvergunning ter visie te liggen, wat de boel flink kan versnellen.

Behalve het heraanplanten van bos wil Van der Valk nog meer compenserende maatregelen nemen om de natuur ter plekke te ontzien. Zo wordt er een bestaand pad naar het Leuvenumse Bos toe afgesloten en krijgen de nieuwe toegangswegen, die onverhard worden aangelegd, verlichting die naar beneden is gericht en alleen aan gaat als er beweging wordt gedetecteerd.  De toegangspaden worden ‘reptielvriendelijk’ aangelegd en er komt op het terrein een wadi, waarin het regenwater wordt opgevangen. De wadi doet tevens dienst als waterpoel voor vogels en kleine zoogdieren. Aan bomen die niet worden gekapt komen nestkasten te hangen en in de tuin blijft het dode hout liggen, in de hoop dat de zwarte specht hier zijn maaltje bij elkaar gaat scharrelen. Verder komen er daktuinen bovenop het gebouw en hebben de hoteliers beloofd bij te dragen aan de energietransitie door zowel in het nieuwbouwdeel als in het bestaande hotel geen gebruik meer te maken van gas.

De nieuwe vleugel van het hotel heeft een oppervlakte van 2100 vierkante meter, is honderd meter lang en 21 meter breed. De wellnessvoorzieningen zijn straks alleen toegankelijk voor de gasten van het hotel. Het nieuwe hoteldeel is straks alleen toegankelijk via het bestaande hotel. Er komt wel een ontsluiting naar de Boekhorstlaan, maar die is alleen bedoeld voor noodsituaties.

Volgens de gemeente zijn omwonenden en belanghebbenden in het verleden al op de hoogte gebracht van de nieuwbouwplannen en natuurorganisaties als de Vogelbeschermingswacht zijn betrokken geweest bij de planvorming. Ook is er met de MTB-club overleg geweest, omdat de fietsroute verlegd moest worden. Van der Valk wil nog een inloopbijeenkomst organiseren, waar de nieuwbouwplannen worden toegelicht. De omgevingsvergunning komt nu zes weken ter inzage te liggen.

In de raadsvergadering vroeg CDA-raadslid Gerdien Morren in een motie ook nog om de situatie bij de ovatonde bij Vander Valk samen met de provincie nader te bekijken of het daar niet veiliger kan. Zeker nu er ook stemmen opgaan om bij de ‘ovatonde’, op de plek waar snackbar Het Boshuis stond, een extra bushalte aan te leggen. Ze wilde ook dat werd onderzocht of het niet mogelijk was om het verkeer naar het hotel af te wikkelen via het Bouw- en Infrapark.

Haar motie, ingediend mede namens de raadsfracties van PvdA, Gemeentebelang, SGP en D66 kreeg echter geen steun van VVD, Harderwijk Anders en de ChristenUnie. Het Harderwijk Anders-raadslid Christel van der Stouw noemde de motie zelfs niet alleen overbodig, maar ook ‘inhoudsloos’ en ‘goedkoop voor de bühne’. “Het is zó overduidelijk dat er hiernaar al volop naar wordt gekeken, dat deze motie volledig overbodig is”, sneerde Van der Stouw, die de indruk wekte dat ze nog een rimpelig appeltje met Morren had te schillen. Doordat de tegenstemmers in de meerderheid waren, werd de motie verworpen
 

Hotel Van der Valk Harderwijk