Raad geeft lokale energie-coöperatie subsidie van 75 mille

De gemeente gaat samenwerken met de lokale energie-coöperatie Endura en geeft Endura bovendien een eenmalige subsidie van 75.000 euro. 

De Harderwijkse gemeenteraad besloot donderdagavond unaniem hiertoe, maar niet zonder slag of stoot: Stadspartij Harderwijk Anders diende een amendement in waarin Endura min of meer verplicht wordt om in juni tijdens een commissievergadering een presentatie te geven waarin de coöperatie moet uitleggen wat ze met het gemeenschapsgeld heeft gedaan of nog gaat doen.

En vóór 1 januari 2018 moet Endura ook schriftelijk rapporteren wat ze met het geld heeft gedaan en welke plannen ze hebben.

Het college van B&W liet bij monde van wethouder Pieter Teeninga weten dit amendement te ‘omarmen’, waarna de raad met de aanvulling instemde. Alleen de CDA-fractie stemde tegen. De fractie vond dat met het amendement te weinig vertrouwen werd gesteld in de particulieren uit Harderwijk en Hierden, die de energie-coöperatie hebben opgezet.

Endura is opgezet met als doel om duurzaam en lokaal opgewekte energie te gaan inkopen en te  leveren aan de inwoners en bedrijven in Harderwijk. De coöperatie wil hen ook helpen met energiebesparende adviezen. De gemeente is blij met Endura, omdat de gemeente de uitstoot van CO2 in het jaar 2031 met 45 procent wil reduceren. De plannen van de burger-energie-coöperatie helpen de gemeente op weg om dat doel te bereiken.