PvdA en D66: ‘Gastheerschap Harderwijk voor Russinnen tijdens WK Volleybal onwenselijk’

Door Harry Schipper – De raadsfracties van PvdA en D66 vinden dat Harderwijk niet langer bereid moet zijn om tijdens het Wereldkampioenschap Volleybal Dames in 2022 de rol van als gastgemeente op zich te nemen.

‘In het licht van de recente oorlogshandelingen van Rusland lijkt een dergelijk gastheerschap onze fracties onwenselijk’, verklaren beide partijen in een brief met schriftelijke vragen aan B en W van Harderwijk

De gemeente Harderwijk bood vorig jaar juli aan om gastgemeente te zijn voor de Russische damesploeg, mocht deze zich voor het WK weten te plaatsen. Het is dit jaar voor het eerst dat het Wereldkampioenschap deels in Nederland wordt gehouden. Nederland organiseert het WK samen met Polen. Het begint 23 september en duurt tot half oktober. Het Arnhemse stadion GelreDome is hoofdlocatie van de WK Volleybal, waaraan 24 landen meedoen.

Het aanbod van Harderwijk behelsde meer dan alleen het geven van onderdak aan de Russische damesploeg. De gemeente bood ook faciliteiten aan als een (kracht)trainingscentrum en was van plan om ook voor de inwoners van Harderwijk tijdens het WK allerlei ‘side events’ om het WK heen te organiseren.

Er was zelfs al een bedrag van twintigduizend euro gereserveerd als bijdrage in de kosten. Dat bedrag bleef in 2020 en vorig jaar over, doordat verschillende sportevenementen vanwege corona niet of beperkt doorgang konden vinden. Zo gingen de feestelijkheden rondom de lokale sportverkiezing vorig jaar niet door en ook de Koningsspelen werden niet bij De Sypel, maar op de scholen georganiseerd, wat de gemeente nauwelijks geld kostte. De provincie Gelderland toonde vorig jaar zich bereid om alle verblijfs- en transportkosten op zich te nemen.
D66 en PvdA vragen het college van B en W of het ‘gezien de recente ontwikkelingen’ nog steeds positief staat ten opzichte van het gastheerschap. En ze willen vooral ook graag weten of het college bereid is om het gastheerschap voor de Russische volleybalploeg in te trekken.

Sportwethouder Marcel Companjen gaat er serieus over nadenken om het gastheerschap voor de Russische damesploeg in te trekken, zo laat hij vandaag in De Stentor weten. Companjen heeft maandag overleg met de provincie en dinsdag legt hij de kwestie voor aan zijn medecollegeleden in het wekelijkse B en W-overleg.

Lees ook:
Harderwijk gastgemeente WK Volleybal Vrouwen september 2022