Project ‘SamenMakenwij’ verbeeldt kunstwerk ‘DEURGOAN’

Op donderdagmiddag 14 juli is het kunstwerk ‘DEURGOAN’ door Willem Krooneman,  bestuurder RNV, die nauw betrokken was bij het project ‘SamenMakenWij’, aangeboden aan de Harderwijker wethouder Gert Jan van Noort. 

De overhandiging van het kunstwerk vond plaats in het Stadsmuseum Harderwijk. Het kunstwerk krijgt hier ook een plek waar het door bezoekers bekeken kan worden.

 
In 2014 en 2015 is er in de regio Noord- Veluwe  een leer­- en inspiratietraject  ‘Samenmakenwij’ geweest naar de veranderende samenwerking tussen burgers en overheid. Daarin zijn inwoners, ambtenaren en bestuurders uit de acht regiogemeenten met elkaar op zoek gegaan naar succes- en faalfactoren in hun samenwerking. 

Eén van de werkgroepen heeft  de blijvende aandacht hiervoor laten verbeelden door het kunstwerk ‘DEURGOAN’. Het kunstwerk is .onderdeel van een reeks van acht. Alle gemeenten krijgen een eigen exemplaar. Hoewel de kunstwerken veel op elkaar lijken, zijn zij bepaald niet identiek! Net zoals de diverse gemeenten op de Noord-Veluwe oppervlakkig gezien veel op elkaar lijken, maar toch heel verschillend zijn. 

Kunstwerk ‘DEURGOAN’

Het beeld is een symbool voor burgerkracht in de acht gemeentes van de Noord-Veluwe. De schop, de greep en de zeis zijn de oudste werktuigen, die mensen altijd hebben gebruikt om het land te bewerken en om te oogsten wat gegroeid is: met eenvoudige hulpmiddelen komen verrassende resultaten tot stand! De werktuigen zijn in elkaar verstrengeld, waarmee aangegeven wordt dat de wereld van bestuurders, ambtenaren en burgers sterk met elkaar verweven horen te zijn. De tijd dat de gemeente bepaalt wat goed is voor haar inwoners, is voorgoed voorbij! Daarnaast zijn het met een knipoog ook de werktuigen, die in tijden van onvrede en oproer opeens geduchte wapens bleken in de sterke handen van boeren, burgers en buitenlui. Wapens, die bestuurders toch opeens op andere gedachten konden brengen. De vrolijke en speelse kleuren zijn niet voor niets gekozen. Het is immers vooral leuk om mee te denken en mee te bouwen aan veranderingen in onze leefomgeving.
 
DEURGOAN is in opdracht van ‘SamenMakenWij’ gemaakt door Marjan Heijmans, beeldend kunstenares uit Putten (martieste.nl).’SamenMakenWij’ is mogelijk gemaakt met steun van de provincie Gelderland.

Kunstwerk Deurgoan in Stadmuseum Harderwijk