Programma intocht Sinterklaas heeft drie 'trekkers'

Door Petronella van het Goor - De Sinterklaasintocht op zaterdag 13 november gaat definitief door. Om 11.30 uur vaart de goedheiligman Strandhaven binnen. Koos Vos, voorzitter van Stichting Vrienden van Sinterklaas in Harderwijk roept alle inwoners van Harderwijk wel op om vooral niet te vroeg naar de boulevard te komen. "Het heeft geen zin om daar om 10.30 al te gaan staan met elkaar."

De Sinterklaasintocht is voor iedereen toegankelijk, dat bleek al tijdens de persconferentie afgelopen dinsdag, toen de plaatselijke intochten speciaal genoemd werden

"Er zijn nergens QR-codes nodig, niet voor de kinderen en niet voor hun begeleiders. Mensen met klachten worden uiteraard verzocht thuis te blijven."

Het programma komt er wel iets anders uit te zien dan voorgaande jaren. Na ongeveer een uurtje in de haven, rijdt Sinterklaas met de koets naar het bordes op de markt. Daar wordt een soort defilé gehouden, waarbij men langs de Sint en zijn pieten kan lopen. "Daarna gaan de Sint en zijn pieten naar de Vischmarkt, waar ze de rest van de middag blijven. Daar kunnen kinderen ook met de Sint op de foto. Iets aangepast, want bij de Sint op schoot kan nu niet. We zetten er wat stoeltjes naast." Vos geeft aan dat het fotomoment echt alleen voor de kinderen is. "Als de kinderen het wat spannend vinden, kunnen de ouders helaas niet mee."

Door middel van zogenaamde tekstkarren wordt het belang van de onderlinge afstand steeds weer benadrukt. "We voldoen daarmee aan alle geldende maatregelen", aldus Vos. Mocht het onverhoopt toch heel druk worden bij bijvoorbeeld de boulevard, kies dan een ander moment. "Er zijn drie mogelijkheden om Sinterklaas te zien of ontmoeten. Kies één van de drie momenten en 'doe' niet het hele programma." De drukte voorspellen kan niemand. "Maar ik hoop dat we met elkaar ons best doen om er voor te zorgen dat er ook na 13 november nog een evenement mag worden georganiseerd", aldus Vos.

Intocht Sinterklaas Harderwijk