Prijzen voor jonge Harderwijkers met kleurplaten duurzame tuin

Drie kinderen uit de gemeente Harderwijk ontvingen deze maand een prijs voor hun mooi ingekleurde kleurplaten. Wethouder Bert van Bijsteren overhandigde de prijzen aan de trotse winnaars. 

De kleurwedstrijd is een initiatief van de zeven Noord-Veluwse gemeenten en duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam. In totaal hebben 252 kinderen hun kleurplaat opgestuurd

Op de kleurplaat is een duurzame tuin en een deel van een duurzame woning te zien. Daaromheen staan woorden die nog op de juiste plek gezet moeten worden. Kinderen konden - eventueel samen met hun ouders/verzorgers - op zoek naar deze verschillende afgebeelde maatregelen. Zo konden ze al kleurend iets leren over de thema’s ‘klimaat & water’ en ‘energie’. Kinderen zagen bijvoorbeeld hoe een regenwaterschutting eruitzag.

Kennismaking
Wethouder Bert van Bijsteren denkt dat het goed is om kinderen op jonge leeftijd al in aanraking te brengen met duurzaamheid. “Ik denk dat het heel belangrijk is voor de vorming van kinderen. Dat ze al vroeg weten: we moeten zorgen voor onze aarde. Voor de een is het misschien een eerste kennismaking, een ander is al vaker met het thema bezig geweest. Door deze kleurwedstrijd gaan kinderen voor het eerst of opnieuw met duurzaamheid aan de slag.” 

Natuurlijke 3D-effecten
Een jurypanel (bestaande uit de gemeenten en Veluwe Duurzaam) beoordeelde de kleurplaten. “Het is leuk om te zien hoe kinderen gewerkt hebben met veel kleuren en gelet hebben op de details. Ook is er veel gebruik gemaakt van natuurlijke ‘3D-effecten’, zoals een stuk schors op de boom en echte zandkorrels”, zegt Mirrinte Elfferich, jurylid namens Veluwe Duurzaam.

Huisje op zonne-energie
Onder elke leeftijdscategorie en in elke regiogemeente (Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem) worden er prijzen uitgereikt. De winnaars krijgen vrijkaarten voor een leuk uitje in de regio: een in- en outdoor speeltuin, klimbos of pannenkoekenhuis. Daarnaast ontvangt élke deelnemer een leuk duurzaam presentje: een huisje op zonne-energie. Deze is te gebruiken als nachtlampje en heeft geen stroom nodig.

Over Veluwe Duurzaam
Veluwe Duurzaam is het onafhankelijke duurzaamheidsloket van de gemeenten Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Inwoners, bedrijven en organisaties kunnen hier terecht voor informatie en advies op het gebied van energiebesparing en het verduurzamen van hun woning, gebouw of tuin.

Prijsuitreiking kleurwedstrijd Veluwe Duurzaam