Prijsuitreiking wedstrijd Hanzeproducten

Donderdag 23 februari hebben burgemeester Harm-Jan van Schaik (gemeente Harderwijk), wethouder Doret Tigchelaar (gemeente Hattem) en wethouder José Oosthoek (gemeente Elburg) in Museum Elburg de prijzen uitgereikt aan de drie winnaars van de Hanzeproduct-prijsvraag.

Deze prijsvraag bestond uit het ontwerpen van een nieuw Hanzeproduct: een gebruiksvoorwerp, decoratieartikel of ander ontwerp dat het Hanzeverleden met de handelsgeest van toen weer tot leven brengt.

De prijs bestaat uit een bedrag van € 1.000,- per gemeente. Dit bedrag kunnen de winnaars gebruiken om hun concept te realiseren en op de markt te brengen. Daarnaast krijgen de winnende ontwerpen een plek in de Hanzewinkels in Museum Elburg, Stadsmuseum Harderwijk en Voerman Museum Hattem. Tijdens de internationale Hanzedagen, die dit jaar van 15 tot en met 18 juni plaatsvinden in Kampen, worden de producten ook verkocht.

De namen van de winnende inzendingen: 
  • Elburg, Rian Withaar (Atelier Withaar), fietsbel met hanzeafbeelding van Elburg/Hattem/Harderwijk
  • Harderwijk, Dijan Roza , portemonnee/opbergzakje van gelooide zalmhuid
  • Hattem, Zouthout Eigen Werk, duurzame snijplank.
Jury
Naast een aantal bestuurders, bestond de jury uit een vertegenwoordiger van Hanzesteden Marketing en een vertegenwoordiger van VisitVeluwe. Zij waren verrast over de vele creatieve inzendingen.

Elke gemeente ontving een kleine twintig ontwerpen, die het de jury bijzonder lastig maakten.

Bij de beoordeling letten de juryleden onder andere op de originaliteit en authenticiteit van het product en hoe commercieel aantrekkelijk het is. Ook ambacht, historie en vakmanschap waren belangrijke criteria.

Samenwerking
De drie gemeenten werken samen in het kader van de Veluwse Hanzesteden en schreven in de aanloop naar de Hanzedagen de wedstrijd uit. De jury hoopt dat ook de inzendingen die geen prijs winnen tot een productontwikkeling komen. Daardoor kunnen de Hanzewinkels zich met een uiteenlopend en aantrekkelijk assortiment aan het publiek presenteren, wat het Hanzeverleden van de steden nog beter benadrukt.