Positief financieel resultaat gemeente Harderwijk 2015

Met een bedrag van € 10,4 miljoen heeft de gemeente Harderwijk het jaar 2015 positief kunnen afsluiten

Het grootste deel van dit saldo is ontstaan door een positief resultaat binnen de grondexploitaties van € 6.8 miljoen. Het resterende positieve saldo van € 3,6 miljoen bestaat uit diverse grote mee- en tegenvallers.

Dit wordt toegelicht in de Themarekening. De Themarekening 2015 geeft de eerste resultaten over een volledig jaar weer van het huidige college.

Bestemming resultaat

De gemeenteraad wordt voorgesteld het resultaat van € 10,4 miljoen de volgende bestemming te geven. Voor het afronden van werkzaamheden, die in 2015 nog niet of gedeeltelijk zijn gestart, € 1,5 miljoen. Het restant wordt toegevoegd aan de algemene reserve. Hiervan is ca. € 3 miljoen nodig om onze risico’s op te kunnen vangen. Daarnaast zijn er nog veel wensen en uitdagingen zoals: zorg, podiumvoorziening/theaterzaal, sport, parkeren en geluidschermen. Hiervoor zou het resterende positieve saldo van bijna € 6,0 miljoen ingezet kunnen worden. Waar deze middelen uiteindelijk voor ingezet worden beslist de raad. Dit laatste vindt plaats tijdens de behandeling van de kadernota of de jaarlijkse begroting.

Terugblik

2015 was een jaar waarin veel tot stand is gebracht. Het College van B&W is daarom trots op wat we hebben bereikt met de beschikbaar gestelde capaciteit en middelen. Er is hard gewerkt en de inzet heeft geleid tot mooie resultaten. Deze zijn mede bereikt door de inzet van inwoners en maatschappelijke organisaties. Het jaar 2015 was het eerste waarin de gemeente verantwoordelijk was voor de uitvoering van de taken als gevolg van de transities in het sociaal domein. Vanaf dat jaar werden taken van het rijk overgeheveld naar de gemeenten. Het doel was dat niemand tussen “wal en schip” zou vallen. Problemen worden snel en in overleg met de zorgaanvrager opgelost. Verder zijn veel infrastructurele projecten te noemen zoals: Stationsomgeving, Waterfront, Harderweide en de Burgemeester de Meesterstraat. Wat betreft de buitensport is er het afgelopen jaar een start gemaakt met ontwikkelingen in het Sypelgebied. Naast de vervanging van de velden van de Mezen wordt er gekeken naar de ontwikkeling van het hele gebied.

Raadsbehandeling

De Themarekening 2015 wordt in één vergadering behandeld. De raad neemt ook tijdens die vergadering een besluit op jaarrekening.

Meer informatie over de Themarekening 2015 en de bijbehorende bestanden vindt u op de pagina Financiële situatie.