Politiek Harderwijk plaatst vraagtekens bij iconische parkvilla

Door Harry Schipper – Waarom houdt het college van B en W vol dat er een hoge, markante, slanke iconische parkvilla of woontoren moet komen in het toekomstige stadspark tussen boulevard en het Zuidereiland in het Waterfront Harderwijk?

En is die hoge woontoren, waarvan enkel zeker is dat deze ‘duurzaam’ wordt, nu een prestige object en van wie dan?

Deze vragen – en nog veel meer - kwamen dinsdagavond voorbij in een extra vergadering van de commissie ruimte. Al aan het begin van die vergadering maakte Zuidereilandbewoner Sjoerd Leensen duidelijk dat hij en veel andere eilandbewoners de gemeentelijke handelswijze over de woontoren beu zijn: “Dat de gemeente op deze manier hun eigen tunnelvisie door de strot van de bewoners wil drukken vinden wij echt schandalig. De gemeente begint echt een onbetrouwbare partij te worden om van deze wijk iets moois te maken”.

De bewoners vinden dat zowel de gemeente, de projectontwikkelaar en makelaar een fout hebben gemaakt voor hen bij de aankoop van hun woningen onjuist te informeren. Leensen wijst daarbij specifiek op het bestemmingsplan. Daarin staat dat er niet hoger dan achttien meter gebouwd zou worden.

Leensen baalt dat er in de gesprekken tussen de bewoners en gemeente niet naar hun wordt geluisterd. “De gemeente zaait verwarring en creëert een onjuiste werkelijkheid”, betoogde hij. De eilandbewoners wijzen de bouw van de parkvilla niet zondermeer af, al heeft de optie om de woonblokken met parkeergarages langs het huidige fietspad hoger te bouwen wel veruit hun voorkeur. Dat wil inmiddels ook projectontwikkelaar VOF Waterfront wel, al was het alleen maar om te voorkomen dat omwonenden een langdurige rechtszaak aanspannen, tot aan de Raad van State toe. Zoveel tijd is er niet, omdat er dan niet goed verder gebouwd kan worden, zo stellen ze.

Wethouder Bert van Bijsteren zette alle zeilen bij om de commissieleden te overtuigen van de opstelling van het college om voor een slanke woontoren van 28 meter hoogte te gaan. Dat ontlokte fractievoorzitter Henk Vermeer van Harderwijk Anders de vraag ‘wiens droom moet hier verwezenlijkt worden?’ Hij zei haast niet te kunnen wachten op de vaststelling van het bestemmingsplan, ‘zodat we deze discussie voorgoed achter ons kunnen laten’. Ook Bert Holleman (Gemeentebelang) vindt  ‘afspraak is afspraak’ en ‘dus iets van maximaal achttien meter’.
De gemeente gaat nu verder met het opstellen van het bestemmingsplan waarin de parkvilla een plekje moet krijgen. De gemeenteraad krijgt uiteindelijk het laatste woord door het wel of niet goed te keuren.

Lees ook:
B&W Harderwijk: ‘Iconische woontoren moet slank en 28 meter hoog’