Platform Welkom Vluchteling Harderwijk en vele betrokken, enthousiaste vrijwilligers zetten zich in voor warm welkom van komende asielzoekers

De sfeer op de informatiebijeenkomst van het Platform Welkom Vluchtelingen Harderwijk tekende zich al direct af. 

Ontspannen en gemoedelijk stroomde de raadzaal vol met mensen die zich als vrijwilliger willen gaan inzetten voor het komende AZC.

Meer dan 150 betrokken en gemotiveerde mensen die vanuit de Harderwijker samenleving hun steentje willen bijdragen aan ondersteuning van de komende asielzoekers in Harderwijk.

De goede samenwerking met de gemeente Harderwijk en met het COA werd tijdens deze bijeenkomst nadrukkelijk onderstreept. Vanuit de gemeente waren burgemeester Harm-Jan van Schaik en wethouder Gert Jan van Noort aanwezig.

Burgemeester Van Schaik:  ‘’Wij willen niet alleen de asielzoekers huisvesten, maar deze mensen met talenten en kansen een perspectief voor de toekomst bieden. De vrijwilligers en het Platform Welkom Vluchtelingen Harderwijk geven hier mede inhoud aan. “ 
Doeko Hekstra, voorzitter van het Platform typeerde wat beoogd wordt : ‘’Goede zorg is meer dan dat je als vluchteling ergens mag wonen. Dat is ook werken aan perspectief. Het platform wil in samenwerking met organisaties, kerken, moskeeën en de Harderwijker bevolking zich daar voor inzetten.’’

Pascal Meertens, unitmanager van het COA, begon zijn bijdrage met : ”Allereerst wil ik iedereen heel hartelijk bedanken voor het warme welkom in Harderwijk, voor de inzet en deze avond. ” Hij introduceerde daarna  de heer Thami Zabda, de locatiemanager van het AZC Harderwijk.

Werkgroepen

Het Platform Welkom Vluchtelingen Harderwijk had de bijeenkomst  georganiseerd met het doel  om vrijwilligers die aan de slag willen voor het komende AZC, te informeren en kennis te laten maken met de verschillende mogelijkheden. Na de centrale opening waren er verschillende informatierondes waarin zes werkgroepen zich presenteerden. Variërend van de werkgroep ‘Gastvrij gezin’, de werkgroep ‘Kinderwerk’ tot ‘Marktplaats’ waar het gaat om de praktische hulp met kleding en bijvoorbeeld huisraad. De samenwerkingspartner Vluchtelingen Werk Oost-Nederland was aanwezig om informatie te geven over taalcoaches en juridische begeleiding van vluchtelingen. “Ik vond het een goede avond en ik ben echt enthousiast geworden’’ zo vertelde een van de bezoekers na afloop. Dat enthousiasme was breed aanwezig en leidde ook tot veel aanmeldingen voor de verschillende werkgroepen.

Roger Dragstra, kernteamlid van het platform vatte de avond samen:  “Het is fantastisch om op deze avond te zien dat Harderwijk een sociaal en betrokken hart heeft. Dat is naast alle mooie voorzieningen een kwaliteit van onze stad waar ik trots op ben’. Inmiddels is merkbaar dat wij daar niet alleen blij mee zijn, maar dat wij vanuit het  Harderwijker Platform ook initiatieven in andere gemeenten mogen gaan ondersteunen.

Vrijwilligers informatie avond AZC Harderwijk