Plan Stad als Podium niet klaar voor goed besluit

Het plan om overal de binnenstad podiumkunsten te vertonen, met daarbij de bibliotheek als nieuw binnentheater, is niet klaar voor besluitvorming in de gemeenteraad. Het bevat ‘teveel losse eindjes’ en onzekerheden, vooral als het gaat om de kosten van de verbouw en exploitatie van het ‘biebtheater’.

Dat vinden de meeste leden van de commissie Samenleving die hierover gisteravond tot na twaalven over vergaderden.

Het voorstel van het college  van burgemeester en wethouders moet een stuk helderder, voordat de politieke raadsfracties er ‘ja’ tegen durven zeggen. En die duidelijkheid moet er snel komen, want er is ‘al veel te lang over gediscussieerd en vergaderd’.

Al twintig jaar treuzelen de lokale politici als het gaat om het beschikbaar stellen van geld voor theater en podiumkunst in Harderwijk. Eerst ging het om het Theater Harderwijk, dat toen nog het Cultureel Centrum heette en broodnodig toe was aan renovatie en vernieuwing. Toen kwam een plan op tafel voor een ‘Theater aan het Water’, maar dat ging niet door omdat er geen externe partijen bereid waren om mee te investeren in het vele miljoenen kostende theater dat in het Waterfront zou moeten verrijzen.


In plaats daarvan koos het college van B&W voor de plannen van de zogeheten ‘SAP-connectie’: elf organisaties, die op allerlei plekken in de Harderwijkse binnenstad podiumkunsten wilden organiseren.

Als binnen-podium zagen ze de Plantagekerk wel zitten. Die locatie viel echter op het laatste moment af, omdat de protestantse kerk er voortaan weer kerkdiensten wil houden.

B&W zagen de plannen van de SAP-connectie wel zitten en kwam daarom met een volstrekt nieuw alternatief: het gebouw van de bibliotheek aan de Academiestraat. Maar of het eigenlijk wel mogelijk is om dat tot theater te verbouwen en te benutten, tegen welke kosten en welke partij bereid is om het vervolgens te exploiteren, waren vragen die in de commissievergadering allemaal onbeantwoord bleven.

Alleen over de verbouwkosten kwam iets duidelijkheid: ergens tussen de vier en zestien miljoen euro…

Aan die vaagheid stoorden de meeste commissieleden zich. Wat zijn de gevolgen als we hiertegen ‘ja’ zeggen, vroegen ze zich af. Omdat ze eigenlijk dolgraag eens de knoop willen doorhakken, gaan dinsdagavond 7 februari eerst de fractievoorzitters bekijken of het huidige voorstel wel of niet in de komende raadsvergadering aan de orde moet komen. De meerderheid van de commissie is daarop tegen, maar wil wél dat de raad er toch vóór de zomer een afgewogen besluit over kan nemen. Alleen de VVD en de Stadspartij Harderwijk Anders weten het nog niet. Zij gaan het eerst binnen hun eigen fractie bespreken.