Plan maakt einde aan vervuiling door bestelbusjes en trucks

Door Harry Schipper – De provincie Gelderland biedt de gemeente Harderwijk kennis en kunde aan om een plan te maken in Harderwijk de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen van ladend en lossend verkeer tot nul terug te brengen.

Dat komt goed uit, want de gemeenteraad is het eens met bewoners en winkeliers in vooral de binnenstad, die het allang zat zijn dat het bezorgen van maaltijden en pakketjes en het bevoorraden, van winkels en supermarkten leidt tot geluidsoverlast, opstoppingen en luchtvervuiling

Al in oktober 2019 nam de Harderwijkse raad unaniem een motie aan om te onderzoeken wat er gedaan kan worden aan alle klachten die daarover binnenstromen. Binnenstadbewoners staan steeds vaker vast achter bestelbusjes en moeten soms minutenlang wachten omdat vrachtwagens moeite hebben om bestemming te bereiken en een tijdlang staan te laden en/of lossen. Ook ondernemers en winkeliers klagen daarover.

B en W willen daarom ingaan op het aanbod van de provincie, die ook andere Gelderse steden met soortgelijke problemen wil helpen met het vinden van een duurzame oplossing voor met name de luchtverontreiniging die de stadslogistiek veroorzaakt. ‘Zero emissie’, ofwel nul-komma-nul uitstoot van schadelijke (fijn)stoffen en gassen is daarbij een van de manieren op het gemeentelijke hoofddoel te bereiken: het stimuleren van de leefbaarheid in en het verblijfsklimaat van de binnenstad.

Tegelijk wil het Harderwijkse stadsbestuur ook de andere problemen, die bestellend en bezorgend verkeer veroorzaken, verantwoordelijk, veilig en duurzaam oplossen. De raad had B en W tot de zomer vorig jaar de tijd voor gegeven, maar da’s dus niet gelukt. Nu stellen B en W voor om uiterlijk het derde kwartaal van dit jaar met een goed voorstel te komen voor het laden en lossen in de binnenstad. Voor dat voorstel worden ook bewoners, ondernemers en vervoerders betrokken en komt er een begroting wat zo’n oplossing zou moeten gaan kosten.

Sommige ondernemers wachten de gemeentelijke plannen niet af. Zo hebben al enkele restaurants hun sterk luchtvervuilende en lawaaierige brommers vervangen door geruisloze elektrische modellen die totaal geen stoffen en gassen uitstoten. Ook enkele pakketdiensten rijden al met elektrische bestelbussen door de binnenstad, al blijven ook deze busjes nog altijd veelvuldig de straten in de binnenstad blokkeren.