Over de drempel van de voedselbank

De Stichting Voedselbank Harderwijk, met als werkgebied de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Putten kende tot vorig jaar een gestage groei van het aantal cliënten. Daarna is het aantal gedaald en al enige tijd stabiel. Momenteel ontvangen wekelijks circa 160 huishoudens een voedselpakket van de voedselbank.  

De vraag is of de voedselbank alle potentiële klanten weet te bereiken.

De afname van het aantal cliënten van de voedselbank kan te maken hebben met betere economische omstandigheden. Toch zijn er landelijk en ook lokaal signalen dat niet iedereen die daarvoor in aanmerking komt, de weg naar de voedselbank weet te vinden. Uit landelijk onderzoek blijkt dat er drempels worden gevoeld om gebruik te maken van de voedselbank. Dan gaat het bijvoorbeeld om schaamte of laaggeletterdheid. Of men heeft het idee dat men niet in aanmerking komt of dat het voedsel over de houdbaarheidsdatum heen is.

Voor deze mensen, maar ook voor hun omgeving, is het goed te weten dat het om noodhulp gaat en daarom slechts tijdelijk is.

De pakketten zijn een aanvulling op datgene wat de klanten zelf kunnen doen. Soms is het belangrijk dat mensen even op adem kunnen komen voordat zij (weer) in contact worden gebracht met de professionele (betaalde en onbetaalde) hulpverlening.

Ook is het goed te weten dat de voedselbank werkt volgens de richtlijn van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Hiertoe heeft de Stichting Voedselbank Harderwijk een kwaliteitscertificaat ontvangen en krijgen wij jaarlijks onaangekondigde controle.
Tenslotte is het goed te weten dat in Nederland in 2016 zo’n 135.000 cliënten, waarvan ruim 50.000 kind was, een voedselpakket ontvingen. Hierbij ging het onder meer om zzp’ers, werklozen, chronisch zieken, mensen in echtscheiding en mensen met (langdurige) schulden. In totaal ging het om ruim 50.000 kinderen.

Bijna 60% van de cliënten had binnen een jaar geen pakket meer nodig

Iemand komt in aanmerking voor een voedselpakket als zijn/haar leefgeld dat iemand per maand overhoudt voor eten, drinken, kleding en persoonlijke verzorging (het bedrag dat overblijft na aftrek van de vaste lasten van de inkomsten), per maand niet hoger is dan € 200,-- voor een eenpersoonshuishouden. Per extra persoon in het huishouden wordt hier € 80,-- bij opgeteld.

De grens voor een alleenstaande moeder met twee kinderen bedraagt dus € 360,-- per maand. Houdt zij meer leefgeld over dan komt zij dus niet in aanmerking.

De financiële situatie wordt beoordeeld door daartoe getrainde vrijwilligers van ZorgDat.

Aanmelden?
Wanneer u denkt dat u in aanmerking komt voor ondersteuning door de voedselbank, dan kunt u dit melden via 06- 43 93 09 24 of via [email protected]. Meer informatie vindt u op de www.voedselbankharderwijk.nl.