Oudste inwoner van Harderwijk vandaag 105 jaar!

De oudste inwoner van Harderwijk, mevrouw Adriana Sandrina (Jane) van der Kooi-Gulden, heeft op maandag 6 juni de leeftijd van 105 jaar bereikt. 

Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft haar vandaag een felicitatiebezoek gebracht in Woonzorgcentrum “Weideheem.” De burgemeester overhandigde haar in het bijzijn van haar kinderen het eerste exemplaar van het boek de ”De Eeuw van Mijn Moeder”. Het boek is geschreven door de jongste dochter van mevrouw Van der Kooi. Zij heeft aan de hand van gesprekken met haar moeder de levensloop van haar moeder in dit boek beschreven.    

Mevrouw van der Kooi 105 jaar oudste inwoner Harderwijk

Levensloop

Het geboortehuis van mevrouw Van der Kooi, een boerderij in Andel in het Land van Heusden en Altena, staat er nog steeds. Haar ouders, Johannes Gulden en Johanna Christina Bron, verhuisden al spoedig naar Gorinchem, waar ze woonde tot ze in 1938 in Sleeuwijk (Noord-Brabant) in het huwelijk trad met de uit Apeldoorn afkomstige civiel ingenieur Sjouke Klaas van der Kooi. Het echtpaar, van wie de man in 1969 overleed, kreeg zes kinderen, vier dochters en twee zoons, die evenals hun partners allen nog in leven zijn. Er zijn zestien kleinkinderen en 31 achterkleinkinderen. De 105-jarige bracht verreweg haar meeste huwelijksjaren door in Arkel, waar haar man van 1941 tot 1969 bedrijfsleider was van de “NV Betondak”-een dochteronderneming van het “Staalconstructiebedrijf De Vries Robbé & Co NV” in Gorinchem. Daarna woonde ze achtereenvolgens in Sleeuwijk, Ermelo en Harderwijk (sinds begin januari 2013).
 
De mobiliteit van mevrouw Van der Kooi laat de laatste tijd te wensen over, maar zij is nog helder van geest. Zo volgt zij het nieuws van dag tot dag door naar de televisie te kijken en het dagblad “Trouw” te lezen, waarop ze sinds mensenheugenis op geabonneerd is. Harderwijks oudste inwoner heeft het in “Weideheem” heel goed naar haar zin, vooral door de uitstekende verzorging. Ook geniet zij nog volop van de aandacht van haar kinderen en hun partners, die zeer regelmatig op bezoek komen.