Oudste Harderwijkse duivenvereniging heft zichzelf op en zet clubhuis te koop

Door Harry Schipper – Duivenvereniging De Eendracht, opgericht in 1938 en daarmee de oudste duivenvereniging van Harderwijk, houdt op te bestaan.

De leden hebben dat besloten tijdens de laatste algemene ledenvergadering in hun clublokaal aan de Schimmelstraat, dat te koop komt

In Harderwijk is dan enkel nog duivenvereniging De Toekomst actief, want een jaar of acht geleden hield ook duivenvereniging De Flevovliegers al op te bestaan.

Volgens voorzitter Co Schaftenaar is het een landelijke tendens dat duivenverenigingen verdwijnen. “Er is geen nieuwe aanwas hè”, luidt zijn simpele verklaring voor het besluit tot opheffing. “De jeugd heeft geen zin meer in de duivensport. Los van het feit dat er best wel een prijskaartje aan hangt, het is geen goedkope sport, ben je ook altijd gebonden. Het is net als met boeren, die moeten ook elke dag hun beesten verzorgen”.

De Eendracht telt momenteel 42 leden, waarvan er nog zo’n 22 (‘de combinaties meegerekend’) actief zijn. “Veel leden zijn niet meer actief en ook vaak al een dagje ouder”, aldus Schaftenaar. Zelf is hij 66 jaar, ‘maar er zijn er ook bij die al bijna tachtig zijn’. Co heeft nog geprobeerd zijn eigen zoon te interesseren in het duivenmelken. “Dat heeft ie twee jaar gedaan, maar toen zei hij ‘bekijk het maar’. Jongeren doen liever andere dingen. Het is niet meer zoals het was”.

Een oorzaak die zeker heeft bijgedragen aan het besluit om te stoppen, is de vogelgriep. “Sommigen hadden net jonge duiven toen midden in het seizoen hier de vogelgriep uitbrak. Door het vervoersverbod heeft hier alles toen zes weken stilgelegen. Zoiets werkt ontzettend demotiverend”, vertelt Co.  Aanvankelijk mochten de duiven in de rest van Nederland wél gewoon blijven vliegen. “Maar later zag je overal in Nederland uitbraken van de vogelgriep en mocht het nergens meer. En nu is het seizoen voorbij”.

Het besluit om de vereniging op te heffen, viel de meeste leden wel zwaar, zo weet Schaftenaar, die al meer dan 35 jaar deel uitmaakt van het bestuur, waarvan de laatste 25 jaar als voorzitter. “We hadden de leden ook de optie voorgelegd om te fuseren met De Toekomst, of om door te modderen zolang als het nog gaat. Maar dat wilden de leden niet”.

“Het clubgebouw is eigendom van de leden. Dat stamt uit 1975. Mijn oom Piet heeft het destijds gebouwd. En veel van de huidige leden hebben er toen ook ontzettend veel werk aan verzet. Het werd dat jaar geopend door burgemeester Malcorps. Tot die tijd vliegen we komend seizoen en wellicht ook nog het seizoen erna door. Dat laten we min of meer afhangen van de situatie zoals deze dan is”.

De Eendracht had het afgelopen vliegseizoen, dat grofweg van eind maart tot half september loopt, steeds vaker problemen met het inkorven van de dieren, om mee te mogen doen aan vluchten vanuit Frankrijk -  ‘vaak vanuit Bordeaux’ – tot zelfs uit het 1200 kilometer ver gelegen Spaanse Barcelona. “Met zo weinig actieve leden kwamen we nogal eens niet aan het vereiste minimum aantal duiven dat je moet aanbieden om mee te mogen doen”, legt Co uit. Wat de leden gaan doen, wanneer het doek definitief valt voor De Eendracht, weet Co niet precies.: “Een aantal stopt ermee en een aantal zal lid worden van de Toekomst, of van duivenverenigingen in Hulshorst, waar De Sperwer zit, of Nunspeet, waar De Zilvermeeuw actief is”.

Zelf hoopt Co volgend jaar nog mee te maken dat hij vijftig jaar achtereen lid is van De Eendracht. De duivenvereniging bestaat dan bovendien 85 jaar. Toch nog reden dus voor een feestje?

Duivenvereniging de Eendracht
(Co Schaftenaar en Hendrie Beelen)