Ouderavonden peuterspeelzalen en BSO druk bezocht

Jaarlijks wordt op iedere speelzaal van SKH en BSO van Kinderopvang Harderwijk een ouderavond georganiseerd rondom een specifiek (opvoedings)onderwerp Een ouderavond is een belangrijk contactmoment tussen ouders, peuterspeelzaal en BSO. 

Maar ook kunnen ouders elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. En dat is belangrijk want opvoeden kent vele leuke momenten maar is soms ook best lastig!! Ervaringen delen en informatie krijgen van een expert kan helpen

Het thema voor een ouderavond wordt meestal in samenspraak met de Oudercommissie gekozen en is heel divers: van Kinder-EHBO tot regels en grenzen stellen aan peuters naar gezond bewegen, het kan allemaal aan bod komen. Vaak wordt een spreker uitgenodigd om meer informatie te geven.

Bij de locatie ’t Woelige Hoekje stond de ouderavond dit jaar in het teken van regels en grenzen stellen bij peuters. Rosemarie Wesseling was als expert uitgenodigd om hierover met ouders in gesprek te gaan. Zij deed dat interactief. Zij betrok de ouders bij haar verhaal en vroeg naar voorvallen en situaties thuis. Aan de hand daarvan vertelde zij hoe een peuter denkt en wat er omgaat in hun hersenen. Een belangrijke tip in de omgang met een koppige peuter: Denk vanuit het Ja ipv de Nee. Als voorbeeld: Jij wil springen op de bank maar zo gaat de bank stuk. Hier heb jij een kussen om op te springen. Dus niet verbieden en nee roepen maar het kind een motivatie geven om te stoppen en een alternatief bieden. Een aanpak die naadloos aansluit bij de werkwijze binnen de peuterspeelzaal.

Ouderavond Olleke Bolleke SKH

Speelzaal Doerak en BSO Kornuit organiseerden samen een ouderavond. Hier stond het onderwerp Buitenspelen centraal. Nora Natuurkind was uitgenodigd als expert. Zij gaf informatie hoe je kinderen kunt meenemen in de natuur, welke uitdagende activiteiten je kan aanbieden en waarom het zo belangrijk is dat kinderen buitenspelen.  Ook bij deze ouderavond gingen de ouders in gesprek met elkaar. Hoe en wanneer speel jij met je kinderen buiten, hoe risicovol mag het buitenspelen zijn en ouders konden elkaar tips geven over bijvoorbeeld leuke buitenspeelplaatsen in de omgeving.

Ouderavond Doerak en Kornuit SKH
 
Beide avonden werden druk bezocht en de thema’s sloten goed aan bij de behoefte van ouders. De avonden zorgden voor veel herkenning van ouders bij elkaars situatie, het was heel leerzaam maar ook gezellig.
 
Binnenkort organiseren speelzaal Robbedoes en De Stampertjes gezamenlijk een ouderavond met als thema Kinder-EHBO. Gastspreker Maria vd Pol neemt ouders mee in de gevaren in en rondom huis en hoe te handelen wanneer het even misgaat. Maria vd Pol heeft vorig jaar deze ouderavond verzorgd op peuterspeelzaal Olleke Bolleke. Daar was het een groot succes. We rekenen bij Robbedoes en De Stampertjes dan ook op een hoge opkomst.

Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk

Adresgegevens

Kennedylaan 3
3844 BA Harderwijk

Telefoon

T. 0341-460183

Meer info