Oranjevereniging Harderwijk presenteert ‘Blij dat ik glij’ op Koningsdag 2024

Door Marco Jansen - 27 april 2024: het klinkt nog ver weg, maar niet voor de Oranjevereniging Harderwijk, die al volop in voorbereiding is voor de aankomende Koningsdag. Het bestuur komt met een nieuwe activiteit: ‘Blij dat ik glij’. 

Het belooft bij de scheepswerf Veluvia een groot spektakel te worden waarbij ook originaliteit zal worden beloond. Er is ruimte voor 40 teams om zich aan te melden

Bij het bestuur van de Oranjevereniging zijn enkele nieuwe gezichten en zo ontstaan er ook nieuwe ideeën. De activiteit Blij dat ik glij is geïnspireerd door het vroeger bijzonder populaire televisieprogramma Te land, ter zee en in de lucht waarbij deelnemers in zelfgemaakte voertuigen van een stellage af te water gingen. Dit is op Koningsdag ook van 12.00 uur tot 18.00 uur in Harderwijk in de historische vissershaven te zien. Een ideale locatie omdat rondom de haven van alle kanten zicht is op het waterspektakel.

Terrein Blij dat ik glij Harderwijk 2024
Grove overzichtstekening van het terrein rondom de haven. (beeld: Oranjevereniging Harderwijk)
 
Snelheid en originaliteit
De organisatie heeft gekeken hoe het evenement recent ook in Oldenzaal is georganiseerd en neemt dit mee in het programma. “Er is plaats voor 40 teams van twee personen. Tussen 12.00 en 18.00 uur gaat er elke keer een bootje naar beneden. Daar moet je een bel luiden en de tijden worden opgenomen. Bootjes moeten zelf gebouwd worden, maar je kunt ook met een opblaasboot naar beneden. Het team met de snelste tijd wint een prijs van 1.000 euro, het is dus slim om een goede boot te bouwen. Maar de meest originele en leukst aangeklede boot wint de originaliteitsprijs van 250 euro. Hoe gekker, hoe beter”, meldt de organisatie.

De prijzen worden beschikbaar gesteld door sponsoren. De activiteit wordt georganiseerd door de Oranjevereniging Harderwijk die met behulp van de inschrijfgelden en de bijdragen van ondernemers een kostendekkend evenement neer wil zetten. De zes meter hoge schans wordt gebouwd door AIC op de helling van Scheepswerf Veluvia, die deze middag het terrein beschikbaar stelt. De deelnemers betalen 175 euro inschrijfgeld per team en krijgen hiervoor 20 consumptiemunten. Deze kunnen zij met hun support besteden bij het horecapunt van de fietsverhuur van Veluvia. De organisatie hiervan is in handen van Dirk Roelofsen van Veluvia. De terrassen aan het water van het restaurant Veluvia gaan open voor publiek. Aan de overkant aan de Havendam wordt de straat gedeeltelijk afgezet door verkeersregelaars zodat vanaf dit voetgangersgedeelte ook zicht is op het water. Er komen in de oude vissershaven twee botters te liggen voor sponsoren, die op het achterdek voorzien van eten en drinken een verzorgde dag beleven. Daarnaast zal de Botterloods open zijn voor  eten en drinken. Ook is de organisatie in gesprek met een horecaondernemer voor een horecapunt aan de Havendam. Om 18.00 uur gaat deze horeca dicht.
 
Vrijwilligers van de Oranjevereniging helpen bij het evenement. De organisatie is content met de medewerking van de verschillende partijen. Veluvia stelt de locatie beschikbaar, Buko Infrasupport doet alle verkeersplanningen, bebordingen, hekken, kabels en leidingen. Een graafmachine van Quint & Van Ginkel zorgt er met een lier voor dat alle bootjes uit het water worden getakeld en de reddingsbrigade wordt ingezet. “De gemeente Harderwijk is ook heel coöperatief. Zij verlenen volledige medewerking en leveren inzet van de brandweer voor de veiligheid. Ook stellen ze 80 parkeerplekken beschikbaar op P2, zodat de deelnemers hier hun auto en hun aanhangwagen kunnen parkeren. De gemeente staat er positief in.”
 
Voorzitter Oranjevereniging Harderwijk Peter Sels: “Onze intentie is dit de komende drie jaar te organiseren.”
 
Teams van twee personen kunnen zich tot en met 1 februari opgeven samen met hun support. Er zijn maximaal 40 plekken (80 deelnemers) te vergeven, waarvan er al 10 teams zijn ingevuld. Wees er dus snel bij! Opgeven via het mailadres: [email protected] . Voor de betaling stuurt de Oranjevereniging Harderwijk een factuur.

Blij dat ik glij Harderwijk 2024 Peter Sels
Voorzitter Oranjevereniging Peter Sels op de historische scheepshelling van Veluvia, waar op Koningsdag door AIC een schans zal worden gebouwd. (foto: Marco Jansen)