Oproep aan Harderwijk: creëer nieuws!

Door Marleen Lam - Dit jaar zijn theatermakers Sjors & Ruud aan de beurt om de Harderwijkse Oudejaarsconference in Theater Harderwijk tot een succes te maken. De mannen zijn geen onbekenden in Harderwijk. Ze waren eerder o.a. te zien met hun unieke versie van Macbeth in Catharinakapel. Bij bedrijfsfeestjes, presentaties.. overal duiken deze mannen op. Maar wie zijn eigenlijk Sjors & Ruud?

Sjors en Ruud Harderwijkse Oudejaarsconference 2019

Theatermaker Sjors: “Humor is een rode draad in onze voorstellingen. Als we theater maken hebben wij een aantal regeltjes waar we ons aan houden. Je moet sowieso iets te vertellen hebben, maar wij vinden het ook belangrijk dat het publiek een leuke avond heeft. Het moet een fijne ervaring worden voor iedereen, daarom doen we ook veel met publieksparticipatie.”

Ondanks dat het duo veel trainingen geeft, waaronder het geven van presentaties en publieksgerichtheid, zijn de zenuwen volop aanwezig. Theatermaker Ruud: “Iedere keer als ik het podium op moet vraag ik mijzelf af; ‘waarom heb ik dit bedacht? Waarom leek mij dit leuk?’ Achteraf weet je dat natuurlijk weer, maar daarvoor… Zenuwen houden je scherp.”

Sjors: “Ik ben tien jaar geleden afgestudeerd aan de theaterschool. Ik heb vanaf mijn tiende amateurtoneel gespeeld. Nog steeds heb ik voor iedere voorstelling zenuwen. Zelfs voor de kindervoorstelling ‘Soep van de dag’ die we al dertig keer hebben gespeeld. Dan zie je van tevoren al die ouders en kinderen in de zaal zitten en denk je ‘oooooh… als ze het maar leuk vinden’. Je moet die zenuwen omarmen, want je moet willen presteren voor het publiek. Op het moment dat je geen zenuwen meer hebt, dan moet je jezelf achter de oren krabben.”
 
Na een jarenlange samenwerking, die ontstond na de poppenvoorstelling ‘Spetter en het magische avontuur’ in het Dolfinarium, hebben de mannen aan een half woord genoeg.
Sjors: “Wij voelen elkaar inmiddels feilloos aan.”
Ruud: “De zal-jij-of-zal-ik-blik. Dat je meteen weet als je naar elkaar kijkt dat het goed gaat komen.”
Sjors: “Wij zijn allebei goed in heel andere aspecten. In het theater en ook in het geven van onze trainingen. Wij hebben een duidelijke rolverdeling in onze trainingen die wij nooit echt hebben uitgesproken. Het werkt gewoon. Waar ik tekort kom springt hij bij.”
Ruud: “Andersom ook hoor. Ik heb ook tekortkomingen. Denk ik… Een paar…”
Sjors: “Heel weinig. Ik hoef bijna niets te doen.”
 
Sjors woont in Harderwijk, Ruud in Utrecht. Inmiddels is Ruud wel kind aan huis in Harderwijk. Twee dagen in de week is hij in de stad te vinden.
Ruud: “Ik zorg voor de buitenstaander blik. Bij alles wat hier gebeurt kom ik met de ‘wacht-even-hoezo-blik’. Sjors zit er middenin. Als je ergens middenin zit heb je soms dingen niet helemaal door.”
Sjors: “Er gebeurt hier meer dan ik in eerste instantie dacht.”
Ruud: “Er is al een auto tegen het stadhuis gereden. Er was een of andere idioot die dacht een regenboogzebrapad te bekladden. Dat is gelukkig snel weggehaald. Er ging een brug kapot, dat zou een half jaar duren. Viel achteraf mee.”
Sjors: “Ze zijn nog helemaal verkeerd gelopen met de marathon.. dat was wel een dingetje…”.

Een Oudejaarsconference is een mooie terugblik op het voorgaande jaar. Wat er is gebeurd weten de mannen inmiddels, maar wat verwachten zij voor 2020?
Ruud: “Harderwijk wordt wel eens het nieuwe Saint Tropez van Nederland genoemd. We hadden dit jaar 10.000 passanten in de haven? Ik wil graag dat er in 2020 een cruiseschip hier aanmeert. Dat lijkt mij leuk.”
Sjors: “We hebben nog 2 maanden te gaan. Wat gaat er nog in die tijd gebeuren? Wij hebben al een aardig beeld van hoe de conference in elkaar zit en hebben al heel veel materiaal. Maar wat gaat daar nog bijkomen? Daar ben ik nog benieuwd naar. Er moet nog wel even het een en ander gebeuren.”
Ruud: “Maar dat mag ook iets leuks zijn.”
Sjors: “Kleine grappige dingen.. zoals een parachutist die per ongeluk in de binnenstad landt op een terras.”
Ruud: “En dan een gratis biertje krijgt!”
Sjors: “Dat soort gekke dingen. Dit is ook meteen een oproep naar Harderwijk. Creëer het nieuws, maar houd het wel vriendelijk.”

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de Harderwijkse Oudejaarsconference op vrijdag 13 december. Een avond door, voor en over Harderwijk die je als Harderwijker niet wil missen!

Kaarten bestellen via Theater Harderwijk.

Harderwijkse Oudejaarsconference 2019 We zijn er bijna

Sponsoren:

Goud:
Gert van Lunteren Assurantien BV
Shell Witkamp Benzine Stations
FIRA Wonen
PUUR Professionele Uitvaartzorg

Zilver:
Veluwe Drilling
Van Delft Biscuits
De Hypotheker Harderwijk
Palingrokerij en Vishandel Dries van den Berg
Martin Doornhof

Brons:
Kok Experience
Foppen Reclame
Eszet Handelsgroep
Van den Berg Verzekeringen
Van den Berg Sloopwerken