Op zaterdag 25 mei is er een Zero Waste Fietstour in Harderwijk

Leer in een ochtend je plastic-footprint drastisch te verkleinen en ga mee met de Zero Waste Tour in Harderwijk.

Ken je dat? Je komt thuis van het boodschappen doen en voordat je je appeltjes, paprika en pasta allemaal hebt uitgepakt, zit je PMD-prullenbak al halfvol met plastic verpakkingsmateriaal

Veel mensen storen zich aan de grote hoeveelheid plastic die ze met hun boodschappen mee in huis halen. In de nationale Week Zonder Afval organiseert Zero Waste Nederland Wandeltours op veel plaatsen door het hele land.

Met gidsen Laura Sinnema-Ter Maten (34) en klimaatburgemeester Gera van den Berg (48) kan je op zaterdag 25 mei vanaf 10 uur op stap. Het is de vierde keer dat dit in Harderwijk wordt georganiseerd. Uniek is dat het dit keer geen wandeltour is, maar dat de deelnemers op de fiets Harderwijk en omstreken gaan verkennen.

Zero Waste Nederland werd in 2018 opgericht door psychologe Elisah Pals, die zelf toen al enige tijd afvalvrij leefde. Inmiddels inspireert zij duizenden mensen om hun leven met minder afval in te richten en zorgde haar organisatie ervoor dat op de ruiten van zo’n 6500 winkels in heel Nederland de Zero Waste Raamsticker plakt: een eenvoudige en vriendelijke boodschap die klanten aanmoedigt vooral hun eigen verpakkingsmateriaal mee te nemen.

De deelnemers in Harderwijk onder andere informatie over  je onnodig verpakkingsmateriaal kunt voorkomen. Gera vertelt: ‘We laten bijvoorbeeld zien waar je welkom bent met je eigen bakjes en zakjes voor je verpakkingsvrije boodschappen.’ Ook is het een mooie manier om andere mensen te ontmoeten die graag duurzamer willen leven.

Op de startlocatie Molen de Hoop ontvangen de deelnemers een handleiding met de favoriete adressen van beide gidsen. Alle deelnemers verzamelen zich 25 mei om 10 uur aan Havendijk 9 in Harderwijk. Vanaf daar zal de groep zelf met de fiets op pad gaan. Het programma is rond 12:00 uur afgelopen. De deelnemers kunnen wel tot 14 uur bij de diverse locaties terecht. Consumpties en boodschappen zijn uiteraard voor eigen rekening.

Laura ‘Wat nog handig is om mee te nemen; een goede fiets, eigen boodschappentas(sen), potjes, bakjes en zakjes én een beker voor koffie of thee en telefoon voor de route. 

Zero Waste Wandeltour
In de week van 25 mei organiseert Zero Waste Nederland door het hele land wandeltours. De tours vallen in de nationale Week Zonder Afval (25 t/m 31 mei). In deze campagne werkt Zero Waste Nederland samen met tientallen partners aan een schoner Nederland.