Op expeditie in de Leuvenumse Beek

Leerlingen van de Vrije School Valentijn in Harderwijk hadden maandag een bijzondere schooldag.

Op het rooster stond die dag een expeditie naar de Leuvenumse beek. Onder leiding van de Bekenstichting leerden ze alles over het ontstaan van de beek en over de flora en fauna in en langs de beek. Het project was georganiseerd in het kader van de Geoweek.

Leuvenumse beek vrije school valentijn
In de ochtenduren werden de leerlingen aan de hand van een PowerPoint presentatie goed voorbereid op de expeditie. Wiebe Kiel van de Stichting tot Behoud van de Veluwse Sprengen en Beken nam de kinderen mee op een reis door te tijd. Hoe is het Veluws landschap ontstaan in de ijstijd en hoe komt het dat er zo'n voorraad water in de grond zit? Hoe zijn de beken ontstaan in de middeleeuwen en welke relatie is er met de molenindustrieën in die tijd? Maar ook hoe onderhoud je nu zo'n beek en wie is daarvoor verantwoordelijk? Allemaal vragen die uitvoerig aan de orde kwamen en waarover de leerlingen opdrachten maakten.


Goed voorbereid begon de groep aan het middagprogramma. Als plaats voor het veldwerk was uitgekozen de Leuvenumse Beek ter hoogte van de Hierderweg. Gewapend met schepnetten werd van alles gevangen en onderzocht. Er was meer variëteit aan dierenleven dan ze verwacht hadden en met behulp van de professionals van de Bekenstichting en ecoloog Rob Gerritsen van het Waterschap Vallei en Veluwe. konden ze allemaal benoemd worden.

Projectleider Wiebe Kiel van de Bekenstichting: "we vonden bijvoorbeeld haften, kokerjuffers in verschillende vormen, een rivierdonderpad, kleine bermpjes en vlokreeftjes, allemaal indicatoren die wijzen op zeer schoon water." De leerlingen zien nu meer in en bij de beek dan degenen die niet op zo'n interessante excursie zijn geweest.