Oorlog maakte eind aan Gouden Eeuw

Door Harry Schipper – De Harderwijkse auteur en historicus Liek Mulder heeft opnieuw samen met schrijver Anne Doedens een boek geschreven over een oorlog, die de loop van onze geschiedenis heeft bepaald.

In de serie ‘Oorlogsdossiers’ verscheen afgelopen week het negende deel, getiteld ‘Spaanse Successieoorlog 1701-1714’, waarin Mulder uit de doeken doet hoe belangrijk de gevolgen daarvan waren voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden

Toch heeft deze flinke oorlog in ons land geen belangrijke plek gekregen in het collectieve geheugen van de Nederlanders. Liek Mulder oppert dat dit wellicht met de naam te maken heeft: “Die suggereert immers een dynastiek conflict in Zuid-Europa. Dat die oorlog zich voor een belangrijk deel in de directe omgeving van Nederland afspeelde, is echter niet algemeen bekend”.

Mulder’s boek gaat niet alleen over de oorlog, maar biedt ook een brede context die nodig is om te begrijpen waarom deze militaire krachtmeting niet alleen voor de Republiek van grote betekenis was, maar ook voor de geschiedenis van Europa.

“De oorlog begon inderdaad als een dynastiek conflict”, vertelt hij. “De opvolging van de in 1700 kinderloos gestorven Spaanse koning Karel II was een belangrijke oorzaak van de Spaanse Successieoorlog, en ook de reden dat er niet alleen in de Zuidelijke Nederlanden maar ook in Spanje en in Italië werd gevochten, zelfs overzee, in koloniën in Amerika. Het grotere verhaal is dat deze oorlog het sluitstuk vormde van een veertig jaar lange strijd, beëindigd met vredes die de contouren van een ander, moderner Europa aankondigden”.

De Spaanse Successieoorlog had grote gevolgen voor de Republiek. De ondertitel 'Het definitieve einde van de Nederlandse Gouden Eeuw', geeft al aan dat in deze periode de Nederlandse Gouden Eeuw inderdaad werd afgesloten.

Mulder is samen met mede-auteur Anne Doedens, voormalig Amsterdamse docent Nieuwe Geschiedenis, al aan de slag gegaan met hun tiende boek over een belangrijke oorlog. Zij hopen dat volgend jaar gereed te hebben.

Voor Mulder wordt dat het 44-ste boek dat hij schrijft. Het boek is bij hem verkrijgbaar ([email protected]).

Auteur Anne Doedens, directeur-bestuurder Herman Sietsma (Kasteel Amerongen) en auteur Liek Mulder.
Foto vlnr: Auteur Anne Doedens, directeur-bestuurder Herman Sietsma (Kasteel Amerongen) en auteur Liek Mulder.