Ook dit jaar scoort Harderwijk goed in ervaringsonderzoek Wmo

Van oktober 2016 tot en met maart 2017 zijn inwoners uit de gemeente, die vorig jaar een indicatie Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) hadden, gevraagd naar hun ervaringen met de gemeente Harderwijk.

Ruim driekwart van de ondervraagde inwoners wist de gemeente goed te vinden voor zijn of haar hulpvraag.

Ongeveer 80% voelde zich ook serieus genomen door de medewerker, geeft aan zich snel geholpen te voelen en dat er samen naar een oplossing wordt gezocht.  
 
Wat opvalt is dat veel meer ondervraagde inwoners dit jaar tevreden zijn over de deskundigheid van de medewerkers en de gekozen oplossing. Enkele onderdelen waarop de gemeente hoger scoort ten opzichte van het vorige onderzoek, is terug te zien bij de vraag of de ondersteuning past bij de hulpvraag. Zo is meer dan 90% van de ondervraagde inwoners daar positief over en draagt de ondersteuning bij aan de kwaliteit van leven (89%). Wethouder Gert Jan van Noort is zeer tevreden met de resultaten. “Het is fijn om een hoge waardering te krijgen van inwoners. Dit geeft ons het gevoel dat wij het in Harderwijk goed doen en dat inwoners op de juiste manier worden geholpen.”  
 
Sinds vorig jaar is elke gemeente verplicht het cliëntervaringsonderzoek uit te zetten onder cliënten. Inwoners worden daarbij gevraagd naar hun ervaringen over het voorgaande jaar. 475 van de ruim 600 benaderde inwoners van Harderwijk hebben deelgenomen aan het onderzoek. Er is een steekproef getrokken uit de inwoners van Harderwijk met een Wmo-maatwerkvoorziening.  De resultaten worden later dit jaar gepubliceerd op de landelijke website waarstaatjegemeente.nl.  
 
Ondersteuning bij gesprek met de gemeente Inwoners kunnen gratis gebruik maken van ondersteuning door MEE, bijvoorbeeld bij een gesprek met de gemeente. Ongeveer 35% van de ondervraagden weet hiervan. Dit is een stijging ten opzichte van 2015 toen 24% aangaf hiervan op de hoogte te zijn, maar nog niet iedereen is op de hoogte.

Dit blijft dus een punt van aandacht.  Om gebruik te maken van de ondersteuning van MEE hebben inwoners geen indicatie nodig. Er wordt geen eigen bijdrage gevraagd. Het is gratis voor iedereen. Zij kunnen rechtstreeks contact opnemen met MEE Veluwe via 055 5269200 of langskomen tijdens het inloopspreekuur op dinsdagochtend van 09.00 en 12.00 uur op het Zuiderzeepad 1