Onvoldoende draagvlak voor Hoogbouw Plus in Harderwijk

In juni 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met de motie om een hoogbouwvisie voor Harderwijk op te stellen. De afgelopen periode is de concept hoogbouwvisie openbaar gedeeld en konden inwoners hierop een reactie gegeven. 

De input vanuit de inwoners gaf aanleiding tot een aantal wijzigingen in de conceptversie van de hoogbouwvisie. De definitieve versie is inmiddels vastgesteld door het college en wordt binnenkort aangeboden aan de Gemeenteraad

De meerderheid van de inwoners vindt de keuze voor hoogbouw, in het licht van woningnood en schaarse ruimte, een logische. Dat blijkt uit alle gesprekken, de inspraakreacties en de gehouden enquête. Aandachtspunten zijn een zorgvuldige inpassing en een uitstraling die bij Harderwijk moet passen.
 
Niet hoger bouwen dan de Vuurtoren
De door inwoners ingebrachte zienswijzen hebben geleid tot (kleine) aanpassingen die betrekking hebben op de thema’s ruimtelijke kwaliteit, kansrijke locaties voor hoogbouw en overige (technische) aspecten. Zo is uit de participatie onder meer gebleken dat er onvoldoende draagvlak is voor de categorie ‘Hoogbouw Plus’ in Harderwijk; bouw die hoger is dan de huidige Vuurtoren in het Waterfront. In de definitieve versie van de hoogbouwvisie is deze categorie dan ook komen te vervallen.
 
Participatie
Inwoners konden op verschillende momenten en manieren hun mening kenbaar maken. Zo lag de concept hoogbouwvisie vanaf maandag 5 september voor een periode van 4 weken in de Stadswinkel ter inzage. Inwoners hadden de mogelijkheid om een schriftelijke of mondelinge zienswijze kenbaar te maken. Op het Online Stadsgesprek zijn gedurende hetzelfde tijdvak een enquête, animatie en een downloadlink van een PDF van de visie aangeboden. Op woensdag 14 september 2022 heeft er bovendien een bijeenkomst in de raadzaal van het Huis van de Stad plaatsgevonden. Daar kregen inwoners de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier met de wethouder en betrokken ambtenaren in gesprek te gaan.
 
Creatief omgaan met ruimte
Wethouder Edwin Enklaar (Wonen) is blij met de betrokkenheid van inwoners en dankt hen voor de input. “Dankzij alle reacties en de gesprekken die we met Harderwijkers en Hierdenaren hebben gevoerd, ligt er nu een hoogbouwvisie die met en voor onze inwoners tot stand is gekomen. Zeker in een tijd waarin de woningnood hoog is, moeten we creatief met onze ruimte omgaan. Deze hoogbouwvisie geeft ons daarvoor goede richtlijnen en kaders mee.”
 
Uiteindelijk zal de hoogbouwvisie een onderdeel worden van de omgevingsvisie. Een concreet hoogbouwplan moet zorgvuldig worden ingepast en moet worden getoetst aan de aspecten die in de hoogbouwvisie staan omschreven.