Ontvlechten waterstromen Wittenhagen Zuid en Beatrixlaan

Waterschap Vallei en Veluwe ondersteunt 28 gemeenten in het scheiden van schoon en minder schoon water in bestaand stedelijk gebied. Ook wel het ontvlechten van waterstromen genoemd. 

Het schone water blijft in het gebied en het minder schone en het gebruikte water wordt zo geconcentreerd mogelijk afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie.

In Harderwijk is dat afgelopen jaar gebeurd in de wijken Wittenhagen Zuid en de Beatrixlaan en een aantal aanliggende straten, in combinatie met rioolvervanging. Hiervoor ontvangt de gemeente van het waterschap een bijdrage in de kosten van € 130.000,00.
 
Om de gevolgen van klimaatverandering nog beter in beeld te kunnen brengen is recentelijk een rapport verschenen van onder andere het KNMI. Dit rapport toont de nut en noodzaak van deze actie aan. Voor meer informatie kunt u terecht bij klimaatverandering.vormgeving.com. Hiermee wordt gestreefd naar een leefbare en toekomstbestendige steden en dorpen.
 

Draagt u ook een steentje (minder) bij?

Als u een tuin heeft kunt u zelf ook een steentje bijdragen aan ontvlechten door minder stenen in uw tuin te leggen (onttegelen). Hemelwater kan dan makkelijker in de bodem wegzakken.

Zijn uw regenpijpen op het gemeentelijk riool aangesloten, dan kunt u ontvlechten door (een deel van) het regenwater uit de regenpijpen op te vangen in een regenton en/of in uw eigen tuin te verwerken. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn en de bodemopbouw moet geschikt zijn (of gemaakt worden). De tuin mag immers niet bij elke bui blank komen te staan. U kunt bij een tuincentrum, loodgieter, hovenier of gemeente advies in winnen wat de mogelijkheden zijn en waar u op moet letten.

De gemeente wil particulieren hierbij ondersteunen door de eventueel benodigde materialen beschikbaar te stellen (tot een maximum bedrag van € 500,- per adres). 

Welke gevolgen verstening heeft op de kwaliteit van de leefomgeving kunt u nalezen op www.operatiesteenbreek.nl.