Onderonsje Hierden viert tienjarig jubileum

Een onderonsje. Het klinkt gezellig, bekend, veilig. En dat is het ook, voor een grote groep ouderen in Hierden. Elke donderdag komen zij bij elkaar in het Koetshuis. Voor koffie en een kletsje. Een spelletje of een uitje.

Deze maand bestaat het Onderonsje al tien jaar. Gerard van der Vlies merkte tien jaar geleden in contacten met de dorpsbewoners dat er veel ouderen in het dorp en de omgeving alleen waren. “Toen dacht ik hoe mooi het zou zijn als we al die mensen bij elkaar kunnen brengen, een dag in de week.”

Die mogelijkheid werd onderzocht, door hem en een groeiende groep vrijwilligers, van wie er veel nog steeds bij het Onderonsje betrokken zijn. “En dat heeft er toe geleid dat er sinds tien jaar een groep is van zo’n twintig ouderen die elke donderdag bij elkaar komt. Sommigen van hen al sinds die allereerste bijeenkomst.”
 
Een regulier Onderonsje begint met koffie en gezellig kletsen. Daarna komen de spelletjes op tafel en na de spelletjes is het tijd voor lunch. In de middag is er altijd een activiteit en die varieert van een bingomiddag tot een wandeling of muzikaal intermezzo.

“In de afgelopen tien jaar is er weinig tot niets veranderd, zelfs de eigen bijdrage van de ouderen is hetzelfde gebleven.” Wat Van der Vlies graag anders zou willen zien, is de ruimte. “We kampen helaas met wat ruimtegebrek in het Koetshuis, waardoor we veel van wat we bedenken, niet kunnen uitvoeren.” Het Onderonsje wordt financieel ondersteund door ZorgDat. Met de eigen bijdrage van de ouderen is het kostendekkend. “Hopelijk gaat dat ook het komende decennium lukken”, aldus Van der Vlies.
 
Het jubileum wordt gevierd op donderdag 23 mei. Niet op de vertrouwde plek, maar bij ’t Draakje aan de Molenweg in Hierden. “We beginnen uiteraard met koffie en aperitiefje, daarna een lunch en ludieke bingo. Met ondersteuning van Dees&gene theater.”

De vrijwilligers en ouderen kijken uit naar het jubileum. “We hopen nog heel wat jaren door te gaan. Mede daarom zien we uit naar ‘nieuwe’ ouderen en wat jongere vrijwilligers.”
 
Meer informatie over het Onderonsje, voor zowel deelnemers als vrijwilligers, is te vinden op de website van ZorgDat.

Onderonsje Hierden