Omwonenden tegen komst van Harderwieker Huse

​Door Harry Schipper – Een aantal bewoners van de Parallelweg zit niet te wachten op de komst van acht zogeheten ‘maatwerkwoningen’ - en een beheerderswoning - op een stuk grond aan de Parallelweg 7, net voorbij bedrijventerrein Overveld.

Dat de woningen zijn bedoeld voor ‘opvangslapers’, mensen met meervoudige psychiatrische problemen en mensen die extreme overlast veroorzaken of uit huis zijn gezet, weegt volgens de bezwarenmakers niet op tegen overlast die ze daar nu al hebben en hun toegenomen gevoel van onveiligheid.

Ze snappen ook niet hoe het kan dat de gemeente, die zich al jaren achtereen radicaal verzet tegen nieuwe bebouwing, ‘of zelfs maar een kleine uitbouw’ van hun eigen woning, nu opeens zelf met een plan komt om een ‘ommuurde’ woonvorm met negen huisjes te realiseren.

‘Harderwieker Huse’ worden ze genoemd. De acht maatwerkwoningen zijn op Deense leest geschoeid. Daar worden ze ook wel ‘skeave huse’, genoemd, ofwel rare huizen. Ze hebben veel weg van robuuste recreatiewoningen, ongeveer dertig vierkante meter groot, met een woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer en toilet. Op het terreintje komt ook een huis voor een beheerder die of een beheerdersechtpaar dat aanspreekbaar is voor de bewoners. Die krijgen verder alle ruimte om hun eigen leefstijl voort te zetten, ook als die niet strookt met de algemene norm.

In de hele regio Noord Veluwe moeten zeker veertien van deze woonunits komen, zo hebben de zes gemeenten met elkaar afgesproken. De speciale woonvorm is bedoeld voor mensen met complexe problemen, meestal gevolg van een combinatie van factoren als een psychiatrisch ziektebeeld en een verstandelijke beperking, verslaving, schulden, dakloosheid of gezondheidsproblemen. In de bestaande (psychiatrische) zorg lopen deze mensen vaak vast en lopen ze qua huisvesting tegen legio problemen aan. Meestal gaat het trouwens om alleenstaande mannen van middelbare leeftijd, vaak met een uitgesproken afkeer van hulpverlening, groepswoningen en huisregels.

Zorgaanbieder Iriszorg wil samen met woningcoöperatie Omnia Wonen de vastgelopen mensen ondersteunen met de woningen. De gemeente heeft eerst gekeken naar andere geschikte locaties, waarbij Parallelweg 7 als ‘minst slechte’ naar voren kwam.

Tijdens de vergadering van de commissie Ruimte bracht buurman Peter Olieslager donderdagavond naar voren dat de bewoners aan de Parallelweg ook al te maken hebben met de nabije aanwezigheid van een moskee, een woonwagenkampje en ook ‘last’ hebben van steeds meer Polen die in de verderop gelegen recreatieparken wonen. Daardoor is de Parallelweg de laatste jaren ook een stuk drukker en daarmee gevaarlijker geworden. “Dat er bij ons nu ook maatwerkwoningen bij komen, vind ik niet chique”, aldus Olieslager.

De komst van maatwerkwoningen en hun bewoners houdt ook de verderop wonende Joke Kok ‘enorm bezig’. Ze vertelde de commissieleden dat tien jaar geleden haar schoonouders hun huis gedwongen moesten verlaten en dat er nergens in het gebied nog iets gebouwd mocht worden. “En nu mogen er opeens acht woningen gebouwd worden. Dat is best wrang”, aldus Kok. Zij zegt zich bovendien zorgen te maken over de veiligheid in haar buurt.

De commissieleden kregen van Iriszorg te horen dat veel psychische problemen afnemen als de bewoners al even in hun nieuwe maatwerkwoning wonen. “Ze komen veel beter in hun vel te zitten”, wist de manager nachtopvang.

Een aantal commissieleden vroeg zich af op Parallelweg 7 wel echt de meest geschikte locatie was. Waarom bijvoorbeeld niet een eveneens onderzochte terrein aan de over het spoor gelegen Zandlaan, zo vroegen Jan van Panhuis (SGP) en Max Ferwerda (PvdA). Of in de andere vijf gemeenten, waarvan er overigens nog maar drie daadwerkelijk naar geschikte locaties hebben gezocht. “Die gemeenten hebben veel meer ruimte dan wij in Harderwijk”, wist Ida Stoevelaar (CDA).

Wethouder Jeroen de Jong legde hun uit dat het huisvestingsprobleem voor de bewuste doelgroep al jaren achtereen op het bordje ligt van de zes gemeenten en ook jaren achtereen telkens is doorgeschoven. “Daarbij is iedereen het eens over de vraag óf we deze woonvorm willen hebben, maar niet als je vraagt of we deze woonvorm bij jouw in de buurt of naast je wilt hebben”, wist de wethouder. Volgens hem is de overlast die elders in Nederland wordt ondervonden door bewoners van skeave huse nihil, ‘maar dat kun je natuurlijk nooit garanderen’.

De Jong wilde richting omwonenden vooral duidelijkheid verschaffen. De meeste commissieleden staan achter het voorstel van B en W om samen met omwonenden, Omnia Wonen en Iriszorg en andere zorgpartners het plan voor Parallelweg 7 verder uit te werken en het resultaat daarvan in de vorm van een bestemmingsplan, ontwikkelplaan en participatienotitie als besluit aan de raad voor te leggen. Alleen fractievertegenwoordiger Ben van den Brink van Gemeentebelang wil eerst nog binnen zijn fractie een standpunt bepalen over de beoogde locatie. Henk Vermeer van Harderwijk Anders wil ook de voor- en nadelen van de andere locaties beter uitgelicht hebben, al denkt ook hij dat de Parallelweg 7 vermoedelijk de meest geschikte locatie is voor de maatwerkwoningen.