Ombuigingsplan biedt komende jaren mogelijkheden

Het college wil de komende jaren een bedrag van € 1.975.000,- ombuigen om te komen tot een structureel sluitende begroting. Dit is als taakstelling meegenomen in het zogenaamde ombuigingsplan bij de kadernota 2022.

Het financieel perspectief in de begroting 2021 – 2024 was aanleiding voor directie en bestuur om een ombuigingsplan op te stellen. Dit plan is onderdeel van de Kadernota 2022

Voor het huidige bestuur is dit de laatste kadernota binnen de raadsperiode 2018-2022
“Het is een periode waarin we, mede door de coronacrisis, voor een duidelijke financiële uitdaging staan”, aldus wethouder Jeroen de Jong. “Wat de gevolgen op termijn zijn van deze crisis weten we op dit moment nog niet. Het lijkt erop dat de negatieve financiële effecten door Corona meevallen”. Het is gelukt om in de kadernota een goede afweging te maken richting de Raad. “Veel zaken kunnen gewoon doorgaan en dat komt gelukkig omdat de structurele perspectieven positief zijn. De bijdrage van het Rijk voor het sociaal domein is daar één voorbeeld van. Ook zien wij perspectief door de herverdeling gemeentefonds.”

De laatste jaren zijn er veel taken bij gemeenten terechtgekomen
Deze ontwikkeling gaat niet gelijk op met de middelen die het Rijk beschikbaar stelt. Steeds vaker moeten gemeenten bijpassen uit “eigen middelen” om de stijgende kosten binnen o.a. het sociaal domein te kunnen opvangen. De vooruitzichten op dit onderdeel lijken positief. Definitieve besluitvorming over de structurele effecten wordt overgelaten aan het volgende kabinet.

Het college wil met een robuuste financiële positie voorbereid zijn op een onzekere toekomst
In het ombuigingsplan staan concrete voorstellen voor de financiële huishouding komende jaren. Er is minder ruimte voor financiering van nieuwe projecten. Het college is daarom terughoudend geweest met opnemen van voorstellen voor nieuw beleid. Verder worden taakstellingen met dit plan wel ingevuld. Ook zijn er mogelijke alternatieven in het plan opgenomen. Op gepaste wijze wordt er blijvend geïnvesteerd in de stad. Daardoor wordt de rekening niet bij inwoners neergelegd via bijvoorbeeld belastingverhoging.

Voor een sluitende begroting moeten ambities getemperd worden
“We kunnen niet meer in het tempo van de afgelopen jaren investeren in onze stad”, licht wethouder Jeroen de Jong toe. Door de inspanningen en resultaten van de afgelopen periode heeft de stad volgens het college een kwaliteitsimpuls gekregen. En dat op tal van onderwerpen. Het tempo van investeren wordt wat lager. “We moeten meer dan ooit keuzes maken om een sluitende begroting te hebben. In het verleden heeft Harderwijk echter al meerdere keren bewezen deze uitdaging aan te kunnen.”